Kókuszos Raffaello torta

Forrás: Sütiblog | 2013 április 29.

Készülök az anyák napjára és folyamatosan az jár a fejemben, hogy milyen sütivel lepjem meg Őt… Ez a torta az első nagy gondolatom, mert tudom, hogy megőrül a kókuszos dolgokért. (Ezt Anyától örököltem, mert az egyik szenvedélyem a kókusz.) Próbáld ki ezt a sütimet is, hogy igazán értsd, miről is beszélek. :)

Hozzávalók:

A tésztához:
1/2 csésze vaj vagy margarin (szobahőmérsékletű)
1/4 csésze nádcukor
4 nagy tojás (szobahőmérsékletű)
2 csésze rétesliszt, vagy kókuszlisztet is használhatsz
2 teáskanál sütőpor
csipet só
1 teáskanál vanília kivonat
1 citrom reszelt héja

A krémhez:
3 csésze nádcukor
1 evőkanál friss citromlé
1/2 csésze víz
3 nagy tojásfehérje
1 teáskanál vanília kivonat
1/2 csésze kókuszreszelék
 
Díszítésnek:
Raffaello golyók (legalább 12 db)

1. Melegítsd elő a sütőt 250 fokra. Vajazd és lisztezd ki a kb. 24 cm-es tortaformádat (vagy a kivajazott tortaformába liszt helyett tegyél sütőpapírt).
2. Vedd elő a robotgépedet, és keverd össze a puha vajat, a tojássárgáját és a nádcukrot Fokozatosan add hozzá a cukrot, hogy jól el tudd dolgozni.
3. A sütőport és a csipet sót keverd össze a liszttel egy külön edényben. Majd ezt a keveréket fokozatosan adagold hozzá a vajas, tojásos, cukros masszához. Robotgépet használj, hogy jó sima legyen!
4. A végén keverd bele a vanília kivonatot és a citrom reszelt héját.
5. Vegyél elő egy magas falu edényt, amelyben a tojásfehérjéket kell keményre verni egy csipet sóval. Használj robot gépet ehhez is. Amikor kész vagy, forgasd bele a másik masszába, és végül tedd bele a sütőformába. Kb. 30 percig süsd, de a biztonság kedvéért csinálj tűpróbát. Ha nem ragad rá a tészta, akkor kész is van!
Amikor kész van a tészta, tedd félre kihűlni. Most jön a fincsi krém, amivel megtöltöd a tésztát. Úgy készülj, hogy a tetejére és az oldalára is maradjon.
1. A fél csésze vizet, a citrom levét és a cukrot egy kis lábosban keverd össze, majd forrald fel kb. 100-110 fokig, hogy szirupot kapj. Ezután kicsit hagyd kihűlni. Fontos: Forralás előtt a cukornak teljesen fel kell oldódnia. Amikor a szirup forrni kezd, ne keverd tovább. Ha nem áll rendelkezésedre speciális hőmérő, tegyél negyed teáskanálnyi cukorszirupot jéghideg vízzel teli pohárba és a szirupnak puha golyócskává kell összeállnia.
2. Egy új magas falú edényben kezd el felverni a tojásfehérjéket (géppel, közepes fokozaton), amikor a vége felé jársz, kezd el belecsurgatni a szirupot és tedd hozzá a vanília kivonatot.
3. A végén keverd bele a kókuszreszeléket. Amikor kész vagy, tedd kicsit a hűtőbe, hogy megdermedjen és könnyebb legyen a tészta töltése és a külső rész kenése.
4. Vedd elő a tésztát, vágd ketté és töltsd meg a krémmel. Hagyj annyi krémet, hogy a torta tetejére és külsejére is maradjon.
5. Az utolsó feladat következik, amikor megszórod az egész tortát kókusz eszelékkel és kicsomagolod az isteni Raffaello golyókat és szépen a tetejére teszed, körben a szélére.

Címkék:
  1. Ságodi Nóra
    on

    😀