Almás Tartelette

Forrás: Sütiblog | 2013 május 30.

A tartelette olyan sütemény, ami lehet édes vagy sós. Naná, hogy mindegyiket imádom, mert a falatka ételek a mindenem. Most almás és körtés variációban hoztam el neked, de hamarosan megmutatom, hogyan lehet vegetáriánus vagy épp húsimádó tartelette-t készíteni. Igazán egyszerű és frappáns minden alkalomra.

Almás Tartelette, 14 db-hoz

 

Hozzávalók a tésztához:

15 dkg hideg vaj vagy margarin

30 dkg rétes liszt

5 dkg porcukor

1 tojás

Krém:

20 dkg vaj vagy margarin (lágy)

12 dkg porcukor

5 dkg étkezési keményítő

2 tojás

10 dkg darált mandula

10 dkg darált dió

A tetejére 2 nagyobb alma vagy körte

 

Morzsold el a hideg vajat vagy margarint a lisztel és a porcukorral, majd add hozzá a tojást és gyúrd jól össze a kezeddel.

Lisztezett nyújtódeszkán (vagy egyszerűen csak a konyhapulton) kb 3-4 mm vastagra nyújtsd ki. A tartelette formával először szaggass 14 db kört, majd fordítsd vissza a formákat, hogy jól bele tudd nyomkodni a tésztát, pont a széléig. Szurkáld meg villával az alját és 170 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süsd elő. Vedd ki a sütőből, hogy jól kihűljön, mert a krémet hamarosan beletöltjük.

Vedd elő a lágy vajat és robotgéppel keverd krémesre a porcukorral. Tedd hozzá egyesével a tojásokat, a keményítőt, a darált mandulát és diót. Amikor kész vagy, érdemes a hűtőbe tenni 2-3 percre, hogy jól összeálljon.

A kihűlt tortácskák belsejébe egyenlő részekben oszlasd el a krémet és szeletelj a tetejére friss almát vagy körtét (érdemes megszabadítani a héjától) és a 170 fokos sütőben további 20 percig süsd készre.

Tipp: ha nincs kedved sütögetni a tésztát vagy nincs tartelette sütőformád, akkor készen is lehet kapni nagyobb hipermarketekben vagy olyan üzletekben, ahol a nemzetközi ételek vannak fókuszban.

 

Címkék: