Citromos grízes torta

Forrás: Sütiblog | 2013 május 31.

Citromot enni jó! Nem csak azért, mert sok vitamin van benne, hanem azért is, mert a savanykás ízt sokféleképpen lehet variálni. Szinte minden süteménybe szívesen teszek a citrom reszelt héjából vagy a friss levéből pár cseppet. A mostani receptnek viszont a központi eleme lesz a citrom és a gríz. Finom pikáns íze mindig a nyári napsütésre emlékeztet. Remélem, ezzel a recepttel meghozzuk a meleget… Nagyon ránk fér már!

Grízes citrom torta

 

Hozzávalók:

50 dkg gríz

5 db citrom

12 dkg vaj

50 dkg natúr joghurt

4 db tojás

30 dkg nádcukor

1 csomag sütőpor

3-4 evőkanál kókuszreszelék

1 teáskanál vaj vagy margarin a kenéshez

 

Máz:

2 dl citrom leve

2 dl víz

20 dkg nádcukor

 

1. Vegyél elő egy közepes sütőformát és kend ki vajjal vagy margarinnal, majd szórd meg grízzel. Olvaszd fel a maradék vajat, 3 db citrom héját reszeld bele és 5 db citrom levét facsard hozzá.

2. A tojásokat robotgéppel keverd össze 10 dkg nádcukorral. Adagold hozzá a joghurtot, az olvasztott vajas-citromos folyadékot és a sütőporos grízt. Alaposan keverd össze az egész masszát.

3. Öntsd bele a krémet a formádba és 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig süsd aranyszínűre. (Érdemes a tűpróbát használni a végén)

4. Miközben sül a tortád, készítsd el a mázat. Vegyél elő egy kis lábost és tegyél bele 2 dl citromlevet, 2 dl vizet és 20 dkg cukrot, amit lassú tűzön forralj fel.

5. Kb 5 percig kell forralni fedő nélkül. Amikor készen vagy, hűtsd ki langyosra és a még forró tortára öntsd rá, és szórd meg a kókuszreszelékkel.

Címkék: