Áfonyás-almás morzsatorta

Forrás: Sütiblog | 2013 június 7.

Szerintem minden családban van egy morzsatorta recept, amit még a nagyszülőktől vagy dédszülőktől örököltünk. Nálunk több ilyen is van. Van, amelyikben csak alma szerepel, de van olyan, amiben csak piros gyümölcs.

Az alapja szerintem mindegyiknek ugyanaz. Egy a fontos, hogy a morzsába feltétlen tegyél pirított magvakat. Neked ma egy olyan receptet hoztam, ami a mandula, áfonya és alma harmóniáját emeli ki. Rájöttem, hogy az alma nekem akkor igazán finom, ha valami pikáns ízzel kombinálod. Remélem, hogy tetszik a recept, és hétvégén elkészíted magadnak és a családnak.

Áfonyás almás morzsatorta

Hozzávalók:

18 dkg vaj vagy margarin

15 dkg nádcukor

3 db tojás (szobahőmérsékletű)

20 dkg liszt

1/2 tasak sütőpor

1,5 dl tejföl

2-3 db közepes alma

15 dkg áfonya

 

A morzsához:

5 dkg vaj vagy margarin

5 dkg nádcukor

1 teáskanál fahéj

8 dkg liszt

10 dkg durvára vágott mandula vagy mandulaforgács

 

1. Hámozd meg az almákat és vágd kis kockákra. Vegyél elő egy lábost és egy evőkanál vajat és a nádcukrot olvaszd meg benne, majd párold 8-10 percig az almát.

2. Kapcsold be a sütőt 180 fokra (légkeverésesnél 165 fokra), hogy előmelegedjen. Készíts ki egy kerek (kb 20 cm-es) vagy szögletes sütőformát, melyet érdemes kivajazni és sütőpapírral kibélelni (vágj akkora papírt, ami pont belefér)

3. Most készítsd el a morzsát a torta tetejére, mert hamarosan szükség lesz rá. Vegyél elő egy kis teflon edényt és pirítsd meg a mandulát pár perc alatt. Add hozzá a vajat, és olvaszd meg. Vedd le a tűzről és keverd hozzá a lisztet, fahéjat, maradék nádcukrot. Keverd össze az egészet morzsás állagúvá.

4. A tésztamassza következik: A cukrot a puha vajjal keverd habosra és add hozzá a tojásokat egyesével, majd keverd bele a sütőporos lisztet és a tejfölt.

5. A tészta felét simítsd a formába és szórd meg a morzsa felével. A következő réteg az alma legyen, utána a tészta másik fele, végül az áfonya és a tetejére a maradék morzsát szórd.

6. Az előmelegített sütőben 40-45 percig kell sütnöd.

A tálalást langyosan vagy hidegen javaslom, mert melegen nem élvezhetőek annyira az ízek. A szeletelt sütemények tetejére javaslom, hogy tegyél vaníliás habot vagy vaníliás krémet.

 

 

 

Címkék: