Angyal torta

Forrás: Sütiblog | 2013 június 17.

Ma reggel amikor kinyitottam a szemem, úgy éreztem áll velem szemben egy angyal és mosolyog rám. Erősen elkezdtem dörzsölni a szemem, mire el is illant… Lehet csak álmodtam, vagy képzelődtem, és az is lehet csak hosszú volt a hétvége :) Mindenesetre,arra biztos jó volt, hogy eszembe juttatott egy mennyei könnyű süteményt, aminek a neve ,,Angel Food Cake”.

Magyarországon kétféleképpen ismert: ,,Angyalok eledele” és ,,Angyal torta”. A régi feljegyzések szerint ezt a süteményt is Amerikában készítették el először, méghozzá 1870 körül. A nevét a légies jellege adta, miszerint ez az a sütemény, amit az angyalok is szívesen ennének. Ma legyél te egy angyal és készítsd el ezt a habkönnyű sütit. :)

Angyal Torta

Hozzávalók:

1 csésze finomliszt (13 dkg)

1 csésze (20 dkg) és ½ csésze (10 dkg) nyírfacukor

1 csapott teáskanál só

12 tojásfehérje (nagyobb és szobahőmérsékletű tojásokból)

1 evőkanál tejszín

1 evőkanál friss citromlé

1/2 teáskanál vanília kivonat

 

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

2. Szitáld át a lisztet egy tálba és keverd hozzá a fél csésze (10 dkg) nyírfacukrot és a csapott teáskanál sót.

3. Vegyél elő egy magas falú tálat és a 12 tojásfehérjét egy gépi habverővel közepes erősségen kezdd el felverni.

4. Amikor kezd habosodni, add hozzá a tejszínt és citromlevet.

5. Állítsd magas fokozatra a habverőt, és adagold fokozatosan hozzá a maradék (20 dkg) nyírfacukrot és addig keverd, amíg szép kemény habot kapsz. (akkor jó, ha krémesen kemény és felhőszerű) Az utolsó fél percnél add hozzá a vanília kivonatot.

6. Vegyél elő egy szilikon spatulát és fokozatosan adagolva forgasd bele a lisztes keveréket a tojáshabba (kb 2 evőkanalanként). Nagyon figyelj az összeforgatásra, mert a süteménynek az a lényege, hogy magas és habos legyen.

7. Vedd elő a 23 cm-es kerek sütőformádat (Az lenne az igazi, ha csatos oldalú és középen lyukas lenne, de használhatsz szilikon téglalap alakút is.) Vajazd és lisztezd ki (a szilikon formát nem kell), hogy ne ragadjon bele a tészta.

8. 180 fokon süsd kb 40 percig, és amikor kész, nyisd ki a sütőd ajtaját, kicsit húzd ki a sütit és hagyd a sütőben hűlni. Amikor már langyos, tedd félre és legalább 1,5 órát hagyd tovább hűlni, és csak utána vedd ki a formából.

Tálaláshoz: friss gyümölcsöt vágd apróra, keverj hozzá 1-2 kanál nyírfacukrot vagy mézet, forrald fel, és csorgasd a szeletek tetejére. Isteni lesz, ahogy beissza a süti a gyümölcsszirupot!

 

 

 

 

Címkék: