NUTELLA házilag

Forrás: Sütiblog | 2013 július 11.

Imádom, hogy a barátaim, az ismerőseim és a Sütiblog olvasói is sokszor küldenek nekem olyan receptet, ami bevált nekik. Igyekszem mindegyiket kipróbálni, és megmutatni neked. Mai kedvencemet Zsuzska küldte, és azt kell, hogy mondjam, megérdemelne egy nagy aranyérmet. Tudom, hogy te is szereted a Nutellát, ahogy én is, ezért muszáj kipróbálnod ezt a házilag készült csokis mogyorókrémet. Én készítettem 4 üveggel, mert a fejemben már több olyan recept is van, amihez szükségem lesz rájuk. Zsuzskának pedig küldök egy nagy puszit, mert lenyűgözött.
Hozzávalók kb. 5 dl-hez:
16 dkg törökmogyoró (héjas vagy hántolt)
4 dkg mandula (héjas vagy hántolt)
15 dkg étcsoki (legalább 60%-os)
20 dkg tejcsoki
2 evőkanál jó minőségű kakaópor
3 evőkanál semleges ízű olaj (én mogyoró olajjal készítettem)

 

Elkészítés:
1. A mandulát dobd 1 percre forró vízbe, hogy le tudd szedni a héját. (Vagy vegyél hántolt verziót!)
2. Kapj elő egy tepsit, béleld ki sütőpapírral és szórd bele a mogyorót és mandulát. 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 percig pirítsd meg. (A mandula pirul, a mogyoró pedig pörkölődik) Amikor kész van, tedd ki egy konyharuhára, és papírtörlővel dörzsöld le a mogyoró héját. (Vagy vegyél hántolt változatot) Vigyázz, nehogy megégesd a kezed, mert szükség lesz még rá!
3. A következő lépésben szükséged lesz egy késes aprítógépre. Tedd bele a pirított magokat, és magas fokozaton, pár perc alatt krémes állagot kapsz. Akkor jó, ha már a vajhoz hasonló állaga van.


4. A tejcsokit és az étcsokit gőz fölött vagy mikróban 300-350 W között olvaszd meg. Add hozzá az olajat és a kakaóport, és keverd simára.
5. A mogyorós-mandulás vajszerű krémet keverd jól össze az olvasztott csoki keverékkel.
6. Kisebb befőttes üvegbe töltsd, és hűvös helyen (nem hűtőben) tárold.

Tipp:
Készítheted mogyoró helyett dióval is, de az már inkább diókrém lesz.
Nagyon finom úgyis, ha étcsokit és kakaóport nem teszed hozzá, hanem kizárólag a tejcsokival ízesíted, de abból 30 dkg-ot teszel bele.

Címkék: