Csinos és finom: Eszterházy cupcake

Forrás: Sütiblog | 2013 július 23.

A hétvégén egy kedves barátnőm esküvőjére voltam hivatalos és nagy örömömre én készítettem a teljes desszertasztalt a vendégeknek. Minden süteménynek és tortának nagy sikere volt, de ezt a cupcake-receptet feltétlen meg kell osszam veletek, mert nagyon különleges. Aki szereti a diós süteményeket, és azon belül az Eszterházy tortát, annak maga lesz a mennyország, ha megkóstolja…

Eszterházy cupcake
(kb 12 db lesz a receptből)

Hozzávalók a tésztához:

5 tojásfehérje

15 dkg porcukor (vagy nádcukorpor)

16 dkg darált dió

2 dkg finomliszt (vagy dióliszt)

1 csipet só

 

1. A tojásfehérjéket robotgéppel verd fel, majd lassan szórd bele a porcukrot és a sót.

2. Amikor már nagyon kemény a massza, forgasd hozzá a darált diót és a lisztet.

3. 200 C fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készül el. (Vagy ha már barnul a teteje, ki is veheted)

Fontos: a papírkapszlikat majdnem teljesen meg kell tölteni, mert ez a tészta nem nő meg. Amennyiben szép magas süteményt szeretnél, akkor egészen a forma tetejéig simítsd a tésztát, és lapítsuk egyenletesre.

A krémhez:

2 tojássárgája

6 dkg cukor

negyed csésze étkezési keményítő

csipet só

1 csésze tej

7 dkg vaj vagy margarin

1 teáskanál porcukor (vagy nádcukor por)

1 evőkanál darált dió

1 evőkanál konyak vagy rum

2 evőkanál baracklekvár

1. A tojássárgákat verd fel félig habosra, majd a cukrot, az átszitált keményítőt és a sót keverd hozzá, de figyelj, hogy csomómentes legyen.

2. Vegyél elő egy kis lábost és tedd fel közepes lángra a tejet, öntsd hozzá a fenti tojásos krémet és forrald fel. (Folyamatosan kell kevergetni, és akkor van kész, amikor szépen besűrűsödött.) Vedd le a tűzről, és hagyd kicsit kihűlni, de kevergesd meg többször, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.

3. A vajat vagy margarint egy kis tálban, robotgép segítségével keverd össze a porcukorral és a kihűlt krémmel, majd tedd hozzá a diót.

4. A kihűlt cupcake-eket egy nyomózsák segítségével töltsd meg a krémmel (egy hegyes kis kés segítségével szúrj egy lukat és emeld ki a süteményt a lyukból, mert amikor már belenyomtad a krémet, ezt a kis sütidarabot rá kell majd tenni a tetejére, mint egy kis kalapot, hogy lezárd a krém útját).

Cosmo-tipp: Kend meg a tetejét kevés baracklekvárral és Fondant-tal, vagy takard be a tetejét marcipánnal és dekoráld ízlés szerint. Úgy is nagyon finom, ha csak kemény tejszínhabot nyomsz a tetejére és úgy tálalod!

Talán szükséged lesz néhány új eszközre vagy hozzávalóra, amit nem lehet megkapni a sarki boltban. Nézelődj ezen az oldalakon!

Eszközök: http://www.edesizek.hu/termek-kategoria/fondant-es-marcipan-formazok/

Fondant vagy Marcipán: http://www.edesizek.hu/termek-kategoria/fondant-es-marcipan-massza/

Mintázók: http://shop.glazur.hu/kellekek/fondant-formazok/Fat_Daddio_fondant_formazo_sodrok

Virágok: http://www.edesizek.hu/termek-kategoria/virag-keszites/

Kapszlik: http://shop.glazur.hu/kellekek/cupcake-kapszlik

 

Címkék: