Pisztáciás-fügés cupcake

Forrás: Sütiblog | 2013 augusztus 13.

Szeretem keverni az ízeket és próbálgatni, hogy mi mihez illik. Például a gyümölcsöket és fűszereket különböző csokikkal vagy magokkal, vagy édeset a sóssal. Mai receptem is egy kipróbált páros, és őszintén mondhatom, hogy eszméletlen íze van a pisztácia és a füge kombónak. Elsőre lehetséges, hogy macerásnak tűnik a recept, de hidd el, érdemes nekiállni, mert a friss fügeszezon nem tart sokáig. Hajrá, csajszi! Nyűgözd le a pasid vagy a barátnődet!

Pisztáciás-fügés cupcake

Töltelék hozzávalók:

1 és ½ csésze aszalt füge

1 és ½ csésze víz

1/3 pohár frissen facsart narancslé

csipet só

2 evőkanál méz

 

Tészta hozzávalók:

1 csésze héj nélkül pisztácia

1 csésze liszt

1 és ½ teáskanál sütőpor

csipet só

3/4 csésze nádcukor

1/2 csésze extra szűz olívaolaj

1/2 csésze tej

2 tojás (szobahőmérsékletű)

2 teáskanál citromlé

friss füge szeletelve a díszítéshez (ízlés szerint)

 

Krém a tetejére hozzávalók:

2 evőkanál vaj vagy margarin (szobahőmérsékletű)

20 dkg krémsajt (vagy mascarpone)

2 csésze porcukor

1. Készítsd el a tölteléket a következő módon: aprítsd fel a szárított fügét és tedd egy kis lábosba, majd közepes lángon forrald össze a vízzel, a gyümölcslével és a csipet sóval. Amikor puha a füge és a víz elpárolog, tedd bele a mézet és kb 1 percig főzd. Tedd félre hűlni, de néha keverd át, hogy ne álljon össze.

2. Melegítsd elő a sütőt 180 C fokra.

3. Aprítsd össze a pisztácia felét, majd őröld meg a másik felét.

4. Vegyél elő egy tálat és keverd össze az őrölt pisztáciát, a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot.

5. A fenti keverékbe öntsd bele az olívaolajat, a tejet és egy robotgéppel közepes erősséggel keverd át.

6. Tedd hozzá a tojásokat és a citrom levét, amit szintén a közepes erősségű robot géppel keverj össze. Végezetül forgasd bele az aprított pisztáciát.

7. Evőkanál segítségével félig töltsd fel a kapszlikat a tésztával, és süsd kb 25 percig. (alkalmazz tűpróbát, mielőtt kiveszed a sütőből)

8. Amikor kész van, tedd félre hűlni. Kihűlt állapotában vájd ki a közepét, amibe a töltelék kerül egy kiskanál segítségével (egyenlő arányban oszd el a tölteléket). A kivájt tésztát tedd a tetejére, mint egy kalapot.

9. Készítsd el a krémet a tetejére: a vajat vagy margarint, a krémsajtot és a porcukrot, egy robotgép segítségével közepes erősségen keverd össze (vigyázz, nehogy gyorsan keverd, mert akkor túró lesz belőle).

A krém tetejére vágj friss füge szeleteket vagy tegyél rá aprított pisztáciát.

Címkék: