Így készítsd el az Ország Tortáját

Forrás: Sütiblog | 2013 augusztus 22.

Yes Yes Yes! Megvan az Ország Tortájának receptje! Nagyon vártam már, mert szeptemberben lesz egy nagy szülinapi buli, és a barátnőm, aki az ünnepelt, ezt a tortát követelte. Kicsit bonyolult és időigényes, de érdemes nekiállni és megmérettetni magad. Én tuti elkészítem, és szeptemberben meg is mutatom. Még akkor is, ha nem sikerül jól :)

Sütés előtt pedig elmegyek és megkóstolom a cukormentes Ország Tortával együtt. A linken megtalálható a két lista, hogy mely cukrászdák fogják értékesíteni a saját készítésű Ország Tortákat.

Milotai Mézes Diótorta
(recept 16 szeletes tortához)

I. Grillázs felvert:

3 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
50 g cukor
50 g dió grillázs (45g cukor, 26g durva dió)
165 °C-ig melegíteni, 5 mm vastagra nyújtani kézzel apróra törni.
50 g liszt
70 g pörkölt darált dió
15 g olaj
5 g vaníliás cukor
1 db citrom héja
A felvertet a hagyományos módon elkészítjük, és a bekeverésnél a liszttel együtt szórjuk bele a grillázstörmeléket és a pörkölt darált diót

2 db 24 cm-es átmérőjű lapot tudunk ebből sütni (180 °C –on 8-10 percig)

II. Ropogós pralinékrém:

(ezt előre érdemes elkészíteni)
1.     30 g vizet 30 g cukorral gyenge szálpróbáig főzzük
2.     7,5 dkg darált diót belekeverjük és lehűtjük körülbelül 29 °C –ig, majd pépesítjük (ha nincs hengergép botmixerrel is megoldható)
3.     25 g fehércsokit adunk hozzá közel azonos hőmérsékleten
4.     Lehűtjük kb. 20 °C -ra és
5.     20 g karamellizált ostyatörmeléket keverünk bele

III. Diós krém:

50 g tej
60 g cukor (a tejet, cukrot és a tojássárgáját 72 °C -ig melegítjük)
50 g tojássárgája
1 db citromhéj
5 g vaníliás cukor
Ha a krém kb. 27 °C, akkor hozzáadjuk a
20 g oldott zselatint ˙(1 dl víz 15 g zselatin feloldva ebből mérjük ki)
300 g tejszínhabot (30%-os állati tejszín)
120 g pörkölt és finomra őrölt dió

IV. Mézes krém:
1. A tejet, mézet és a tojássárgáját 72 °C-ig melegítjük: 50 g tej, 80 g vegyes virágméz (minél sötétebb annál ízesebb), 50 g tojássárgája

2. Ha a krém kb 27 °C, akkor hozzáadjuk a: 15 g oldott zselatint, 200 g tejszínhabot

V. Karamell-bevonat:

95 g cukor (karamellizálni-> 170 °C-ig melegítjük)
150 g tej
30 g vaj
6 g keményítő (keményítőt feloldjuk a hideg vízben)
12 g hideg víz
10 g oldott zselatin

A kristálycukrot megkaramellizáljuk, ráöntjük a tejet, vajat és ha a cukor feloldódott, beleöntjük az elkevert keményítőt, kiforraljuk és belekeverjük az oldott zselatint.
1. a torta összeállítása tortakarikába történik, amit vaxpapírral bélelünk ki
2. alulra tesszük az egyik felvert lapot, és ráterítjük a papíron vékonyra kinyújtott, ropogós pralinékrémet
3. a pralinékrémre rátöltjük a diós krémet, majd ráhelyezzük a következő piskótalapot
4. a mézes krémet is rákenjük, majd ha megkötött, ráöntjük a szobahőmérsékletű karamell bevonatot
5. szeletenként diós-roppanós lappal díszítjük, oldalát pedig 1cm magasan a diós roppanós lap törmelékéből készített morzsával panírozzuk

VI. Diós-roppanós lap

(ezt előre érdemes elkészíteni)

65 g narancslé (frissen csavarva)
65 g vaj
150 g porcukor
75 g darált dió
30 g liszt
1. felforraljuk a narancslevet a vajjal
2. forrón hozzáöntjük a többi hozzávalót melyeket előzetesen összekevertünk
3. fél órát pihentetjük, majd 5-ös simacsöves nyomózsákba tesszük, és teflonos papírra zöldborsó nagyságú gömböket formázunk egymástól legaláb 8 cm-re
4. 180 °C-on aranybarnára sütjük
5. ezt követően fakanálra vagy vékony csőre tesszük ívesen megdermedni
6. a megmaradt díszeket összetörjük, és panírozásra használjuk

Recept forrása: http://www.cukraszat.net/

Címkék: