Csokis-pisztáciás habcsóktorta

Forrás: Sütiblog | 2013 szeptember 12.

Táádááámmm! Kész a szülinapi torta Fruzsi barátnőmnek! A múlt héten elmaradt a köszöntés, ezért egy különleges, liszt nélküli minitortával készültem Neki. Könnyű, édes, különleges, de leginkább egyedi. :) Boldog Szülinapot FruFru!

 Csokis-pisztáciás habcsóktorta

 

A habcsóklapokhoz: (én 2 db mini tortát készítettem, ezért 6 db 12 cm-es átmérőjű kör lett belőle, de készíthetsz 3 db 22 cm-es kört is )

4 db tojásfehérje

150 g nádcukor

1,5 evőkanál kakaópor

1 mokkáskanál almaecet

 

A krémhez:

4 db tojássárgája

30 g nyírfacukor

1 evőkanál mandula- vagy dióliszt

1 dl tej

2 dl habtejszín

100 g étcsokoládé

50 g tejcsokoládé

70 gr darált pisztácia vagy dió

1. Verd kemény habbá a tojásfehérjéket, és fokozatosan adagold bele a nádcukrot. Amikor már kemény, tedd bele a kakaóport és az almaecetet (ettől fog jól összeállni). Óvatosan keverd össze, hogy ne nagyon tört szét a habot.

2. Melegítsd elő a sütődet 160 C fokra és béleld ki sütőpapírral a tepsidet. Vegyél elő egy kerek sütőformát (én mini tortaformát használtam) és rajzold körbe a sütőpapíron ceruzával. (Annyit rajzolj, amennyi lapot szeretnél készíteni)

3. Tedd a masszát a rajzolt karikába és egyengesd el, úgy, hogy maradj a vonalon belül. Jó bőven tegyél, hogy legalább 1,5 -2 cm magas legyen.

4. Tedd a sütőbe 50 percre. Amikor kész van, tedd félre hűlni.

5. Kezdjük készíteni a krémet. A tojássárgákat verd fel a nyírfacukorral, és keverd hozzá a mandula- vagy diólisztet.

6. Tedd fel melegedni egy kis lábosban a tejszínt és a tejet. Amikor már meleg, öntsd hozzá a fenti masszához és keverd el csomómentesen. Végül öntsd vissza a kis lábosba az egészet, és hagyd egyet forrni. Figyelj, hogy folyamatosan kevergesd!

7. Ha a krém besűrűsödött, vedd le a tűzről és keverd bele az étcsokit és tejcsokit, végül pedig a darált (aprított) pisztáciát. Tedd félre, hogy teljesen kihűljön.

8. Amikor már minden kihűlt, elkezdheted a rétegezést. Alulra tegyél egy habcsóklapot, aztán mehet rá a krém. Jöhet a következő lap, és megint a krém. A tetejét egy harmadik habcsóklappal helyezd rájuk. A tetejére is tegyél a maradék krémből és szórd meg aprított pisztáciával.

 

Tipp: Miután én 12 cm-es korongokat gyártottam, két kis torta jött ki belőle. Az egyiket a csokis krémmel készítettem, a másik pedig ribizlihabbal. (Ribizlihab: habtejszínt felversz, és pépesített ribizlit forgatsz hozzá, ízesíted 1 evőkanál nyírfacukorral vagy 2-3 evőkanál mézzel!)

 

 

 

Címkék: