Oreo keksz házilag!

Forrás: Sütiblog | 2013 október 8.

Gyerekkorom óta a kedvenc kekszem a Pilóta keksz. A második kedvencem pedig az Oreo keksz, na de nem az, amit a boltban lehet kapni, hanem az, amit házilag otthon készítek el. Őrületesen jó íze és állaga van!

Amit még nagyon szeretek ebben a kekszben, hogy ha túl sokat készítek (ami persze kizárt, mert van, aki felfalja), akkor egy elég kicsit összetörnöm, majd bekanalazom egy poharas krém aljára, és máris egy igazi ízorgazmus jön létre!

 

Oreo keksz házilag

Keksz:

23 dkg liszt

13 dkg jó minőségű kakaó (érdemes a drágább Holland cukrozatlan kakaóport használni, hogy szép sötét legyen a színe és ízben is erőteljes)

1 teáskanál szódabikarbóna

1/2 teáskanál sütőpor

12 dkg vaj vagy margarin (puha)

12 dkg porcukor

1 db tojás (szobahőmérsékletű)

csipet só

 

Krém:

5 dkg vaj

25 dkg porcukor

5 evőkanál habtejszín

1 teáskanál vaníliakivonat

1. A lisztet szitáld bele egy magas falú edénybe a sütőporral és a szódabikarbónával együtt. Keverd hozzá a kakaóport és a csipet sót

2. A vajat vagy margarint és a cukrot robotgép segítségével keverd habosra, majd add hozzá a tojást és keverd tovább, hogy szép sima legyen.

3. A lisztes keveréket öntsd hozzá fokozatosan a tojásos masszához (érdemes olyan robotgépet használni, amely tésztadagasztáshoz alkalmas, mert szép sima és fényes kell legyen) és gyúrd jól össze.

4. Nyújtsd ki a tésztát 3-4 mm vastagra és egy 4-5 cm-es kerek szaggatóval szúrd ki az összes tésztát. (Amennyiben van otthon mintázó kiszúród, úgy a tepsibe helyezés után érdemes mintázni a kekszek tetejét, hogy izgalmas legyen.

5. Sütőpapírra helyezd rá a kekszeket és 160 C fokon 6-7 percig süsd készre. (Kicsit puha még, amikor kiveszed a sütőből, de kihűlt állapotban már tökéletes lesz az állaga)

6. Tedd félre hűlni a kekszeket és készítsük el a krémet.

7. A vajat, a cukrot és a vaníliakivonatot keverd habosra robotgéppel.

8. Fokozatosan keverd hozzá a habtejszínt. Krémes, de sűrű állagot kell kapnod. Tedd hűtőbe, hogy jól összeálljon.

9. Amikor már kihűlt a keksz és a krém is tökéletes, egy teáskanál segítségével tegyél egy kis halmot a krémből az egyik keksz közepére. Tegyél a tetejére egy másik kekszet, és nyomd össze úgy, hogy a krém egész a széléig érjen. Egy kis kés segítségével korrigálhatsz, és a felesleget használd fel újra.

 

Tipp: A krémet ízesítheted is különböző aromákkal. A gyümölcsaromáktól pedig szép színes is lesz a krém!

 

 

Címkék: