A világ legfinomabb mézeskalácsa

Forrás: Sütiblog | 2013 december 5.

Engem is kezd elkapni a karácsonyi hangulat. Gyorsan egyeztettem anyukámmal, mert neki van a legtutibb mézeskalács receptje, amiből minden karácsonykor legalább 5 kilót készít a családnak.

Ez a recept azért is jó, mert nem kell várni napokat ledobozolva, becsomagolva, hogy puha legyen a süti. Elkészítés után, már másnap fogyasztható, mert isteni puha. A díszítése pedig minden évben egy közös program. Imádunk pacsmagolni a színekkel! :) Keress magadnak karácsonyos vagy vicces kiszúrókat és díszítsd fel, és meglátod mindenki oda lesz értük.

 

Mézeskalács

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

2 teáskanál szódabikarbóna

15 dkg porcukor

1 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

25 dkg méz

1 egész tojás

5 dkg margarin

1/2 dl langyos víz

 

1. Tedd bele a mézbe a margarint és mikróban óvatosan olvaszd fel. (kb 1-2 perc közepes erősségen)

2. Minden hozzávalót egy nagy tálban falapáttal jól keverj el. Egy ragacsos masszát kell kapnod.

3. Folpackkal légmentesen fedd le és minimum 24 órát hagyd állni szobahőmérsékleten.

4. Amikor kész, egy maroknyi darabot szedj le belőle és lisztezett deszkán nyújtsd ki kb fél cm-es vastagságúra.

5. Vedd elő a különböző formájú kiszúrókat és készítsd el velük a sütiket.

6. A tepsit béleld ki sütőpapírral és úgy tedd rá a formákat, hogy 2 cm legyen köztük.

7. 190 C fokra előmelegített sütőben 5 perc alatt megsülnek.

8. A díszítést akkor kezd el, ha már teljesen kihűlt. Érdemes másnapra hagyni a mókát.

9. Máznak használhatsz készen kapható cukorírót, vagy keverhetsz magadnak masszát.

10. A masszát kétféleképpen készítheted: 2 bögre porcukrot pár kiskanál citromlével jól keverj el,  majd tedd egy és kis műanyag tasakba, aminek a csücskét vágd le és már kezdheted is a díszítést.

11. A másik módszer pedig, hogy 1-2 tojásfehérjét keményre versz robotgéppel, aztán fokozatosan adagolsz hozzá porcukrot, amitől jó sűrű lesz. Ezt ugyanúgy kis tasakba téve és a csücskét kivágva használhatod.

12. Érdemes ételszínező géleket venni és több színt is készíteni.

Címkék: