Karamell álom

Forrás: Sütiblog | 2013 december 10.

Egy nagyon egyszerű és gyors receptet hoztam neked, amit bármikor elkészíthetsz. Főleg akkor gyors ez a recept, ha van otthon maradék piskótád vagy bármilyen más tésztád, puha kekszed. Persze én ezt is kicsit megspékeltem étcsokival… de hát mit tegyek… imádom!

Karamell álom

Hozzávalók (kb 8 kis üveghez vagy pohárkához):

 

–  3/4 csésze vaj vagy margarin (a csésze legyen 2 dl-es)

–  1 csésze tej

– 3 csésze liszt

–  2 és 1/2 teáskanál sütőpor

–  1/2 teáskanál só

– 4 tojás

–  2 csésze nádcukor

–  1 teáskanál vanília kivonat

A krémhez:

– 45 dkg barna cukor

– /2 csésze vaj

– 7 evőkanál sűrített tej

– 1 teáskanál vanília

 

1. A sütőt melegítsd elő 180 C fokra és vegyél elő egy bármilyen kerek vagy szögletes tepsit, amiben a tésztát fogod megsütni. Kend ki vajjal vagy margarinnal és lisztezd ki.

2. A vajat és a tejet egy kis lábosban alacsony hőfokon olvaszd össze. Tedd félre hűlni szobahőmérsékleten.

3. Szitáld össze a lisztet, a sütőport és a sót.

4. Egy másik tálban keverd össze robotgéppel a tojást és a cukrot.

5. Fokozatosan adagold hozzá a lisztes keveréket és addig keverd, amíg egyneműek nem lesznek.

6. Végül keverd bele a kihűlt tejes-vajas keveréket és a vanília kivonatot.

7. Öntsd bele az előkészített tepsibe és 25-30 percig süsd készre (halvány aranybarna kell legyen). Amikor kész van, tedd félre hűlni egy sütőrácsra.

8. Jöhet a karamellkrém. Egy közepes lábosba öntsd bele a barna cukrot, a vajat, a sűrített tejet és a vaníliát.

9. Forrald fel közepes hőfokon. Folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen le.

10. Forrástól számított 5 percig főzd tovább. Amikor kész van, tedd félre hűlni kb. 5 percre.

11. Az üvegekbe vagy poharakba kezd el pakolni rétegenként a piskóta darabokat és a karamell krémet. Kedvedre variálhatod.

Tipp: Én készítettem mellé olvasztott csokit is, amiből öntöttem középre és a tetejére is, végül pedig tejszínhabbal tálaltam.

Címkék: