Készítsd el a legtutibb croissant-t!

Forrás: Sütiblog | 2014 január 28.

Vannak olyan vendégváró sütik, amiket muszáj megtanulni, mert minden alkalommal sikerük van, ráadásul többféleképpen variálhatóak. Ilyen a croissant, ami lehet édes, sós, töltött vagy natúr. Én most két variációt is megosztok veled.

Az egyik fagyasztott tésztából, a másik pedig frissből készül. A fagyasztott az, amit sajnos sokszor alkalmazok, de ha igazán finomat szeretnék, akkor magam gyúrom a tésztát. A saját készítésű esetében több receptet is kipróbáltam. Volt olyan, ami szép volt, de száraz. Volt olyan is, ami csúnya, de fincsi. De végre megtaláltam azt, ami nekem a leginkább bevált!

 

Expressz Croissant

A fagyasztott változat úgy néz ki, hogy megveszed az üzletben a vajas leveles tésztát, és előkészítesz valami tölteléknek valót! Majd kiengeded a tésztát, és kicsit kinyújtod. Majd háromszögeket vágsz, megtöltöd a közepét apróra vágott csokival, vagy nutellával, lekvárral, vagy bármivel, amit szeretsz. Feltekered a vastagabb részétől kezdve, majd kis kiflinek hajlítod. Megkened a tetejét tojással és 220 C fokon aranyszínűre sütöd.

 

Házi Croissant

Összetevők:

80 dkg finomliszt

3 evőkanál nádcukor

1 tasak száraz élesztő (7 gr-os)

1 dl langyos tej (felmelegítve)

2 dl natúr joghurt

3 tojás (ebből 1 tojás ahhoz kell, hogy megkend a tetejét)

csipet só

25 dkg vaj

1 evőkanál olaj

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe keverd bele a száraz élesztőt és 1 evőkanál nádcukrot. 8-10 perc alatt fel kell, hogy habosodjon. (Amennyiben nem habosodik, úgy újat kell készíteni, mert fontos, hogy szépen megkeljen a tésztánk az élesztőtől)
  2. A lisztet, a maradék cukrot és a csipet sót keverd össze egy tálban. Add hozzá a 2 db tojást, a felmelegített, de langyos joghurtot, és a felfuttatott élesztőt.
  3. Gyúrd össze alaposan a tésztát kézzel vagy dagasztásra alkalmas robotgéppel. (A tészta kicsit ragacsos legyen, de mégis könnyen kezelhető, és jól elváljon a tál faláról.) Gömbölygess egy bucit belőle és kend meg egy kis olajjal. Takard le, és tedd meleg helyre kb. 40-45 percre, mert 2-3 szorosára kell keljen.
  4. A megkelt tésztát gyúrd át kicsit. Nyújtsd ki kb. 3-5 mm-es vastagságra. Vágd fel 10 egyenlő részre (lehetőleg téglalapformára)!
  5. A vajat habosíts fel robotgéppel, és minden téglalapot kend meg vele, majd tedd egymásra a téglalapokat, és nyújtsd újra ki kb. 2-3 mm vastagságúra.
  6. Vágd fel a tésztát egyenlő szárú háromszögekre. (Nekem 12 db lett belőle, mert nem csináltam túl nagyokat.)
  7. Tegyél a közepükbe nutellát, és tekerd fel a vastagabb részétől kezdve, úgy, hogy a csücskénél végződjön.
  8. Béleld ki sütőpapírral a tepsit, és tedd egymás mellé őket, majd 170 C fokon 18-20 perc alatt süsd meg. (Figyeld, hogy szép aranybarna legyen!)

Tipp: A legjobb végeredményt akkor kapod, ha egy éjszakára hűtőbe teszed az üres feltekert tésztákat, és másnap sütöd ki. Mellé tálalod a Nutellát vagy a házi lekvárokat. Vagy sajtos is reszelhetsz a tetejére, ha sós ízre vágysz!

 

 

Címkék:
  1. dorina
    on

    Szia! Ha felezem az adagokat (két főre csinálom és csak reggelinek),akkor is ugyanolyan minőségű kéne hogy legyen majd a tészta és a croissant?