Gluténmentes csokoládétorta ricottával

Forrás: Sütiblog | 2014 március 14.

Az utóbbi időben nagyon elterjedt a gluténmentes étkezés, leginkább a lisztérzékeny embereknél, de az egészségtudatos barátaim is erre esküsznek. Lujzi barátnőm is kizárólag gluténmentesen étkezhet, ezért arra gondoltam kedveskedek neki és természetesen neked is egy fincsi süti recepttel.

Az csak a ráadás, hogy ez az édesség cukormentes is, így bármikor nyugodtan elcsábulhatsz egy szeletre!

Gluténmentes csokoládétorta ricottával

Hozzávalók:

500 g Ricotta
2 db lime héja
4 tojás (szobahőmérsékletű)
200 g eritrit
250 g őrölt mandula
250 g csokoládé (legalább 70%-os étcsoki)
1 vanília rúd
1/2 teáskanál őrölt fahéj
natúr pisztácia vagy piros gyümölcs a díszítéshez

 

Elkészítés:

1. Olvaszd fel a csokoládét és keverd össze a ricottával, majd add hozzá az őrölt mandulát, az eritritet, az őrölt fahéjat, a vaníliarúd belsejét és a tojás sárgákat is! Az egészet dolgozd el úgy, hogy homogén alapot kapj!

2. Egy másik keverőtálban ezután verd fel a tojásfehérjéket jó keményre (tegyél bele egy csipet sót is, úgy lesz tökéletes).

3. Ezután a kemény fehérjét óvatosan forgasd bele a csokis masszába.

4. Vegyél elő egy 24 cm-es kerek formát. Vajazd ki és lisztezés helyett mandula lisztel vagy finomra őrölt mandulával szórd körbe a kivajazott formát (ha ezt a lépést kihagynád, akkor használj szilikon sütőformát)!

5.  Előmelegített sütőben, 180 C fokon kb. 40-45 percig süsd készre.

 

Tipp:

–      Érdemes friss piros gyümölcsökkel tálalni vagy egy kis apróra vágott és pirított pisztáciával a tetején (akár már sütés előtt is tehetsz a tésztába pár szem málnát).

–      Muffin kapszlikban is készítheted, de ott elegendő kb, 20-25 perc ahhoz, hogy elkészüljön (mielőtt kiveszed, azért tűpróbával ellenőrizd).

Címkék: