Macaron nap a Bálnában!

Forrás: Sütiblog | 2014 március 20.

Újra itt a Macaron nap, amikor nemcsak engedélyezett, de egyenesen kötelező a szemet gyönyörködtető sütik fogyasztása! Ebből az alkalomból pedig ma 15-21 óráig egy halom program várja a lelkes látogatókat a Bálna Budapest épületében.

Nagyon ígéretes a kiállítók listája, ott lesz például a Desszert.Neked, a Rózsavölgyi Cukrászda, a Four Seasons Gresham Place Budapest, a Rosinante Szálloda, a Sarki fűszeres, vagy a La Praline. És ami a ráadás, a kiállításon Lengyel Zsuzsi macaron táskáit is megcsodálhatjátok!

Azt azért viszont bevallom nektek, hogy én legjobban az ÉletKonyha macaronjaira leszek kíváncsi, amiknek különlegessége, hogy kizárólag egészséges és természetes összetevőkből készülnek! Vajon sikerül majd felvenniük a verseny látványba, ízben és állagban a hagyományos társaikkal?

Részletes infót a programokról itt találsz: http://macaronnap.hu/

És hogy a recept se maradjon ki, lássuk, hogyan is készíthetsz tökéletes macaront!

A jó macaron minőségi alapanyagból készül, légies az állaga, a külseje pedig roppanós, de épp csak annyira, hogy miután beleharapsz, azonnal érezd a krémes közepét, ami sosem lehet túl ragacsos vagy túl édes. Ahhoz, hogy ezt elérd, először is legyél nagyon türelmes és precíz. Ez egy olyan sütemény, ahol nagyon számít a pontosság. Van egy kedvenc receptem, melyet a Yokka Kézműves Cukrászműhely tulajdonosa, Szabó Réka Kata publikált, és most veled is megosztom!

Hozzávalók:

3 tojásfehérje (amit előtte 1-2 napig fóliával letakarva pihentettünk a hűtőben)
30 g cukor
200 g porcukor
125 g mandulaliszt
természetes ételfesték

Elkészítés:

1. Szitáld össze egy nagy tálba a mandulalisztet a porcukorral.

2. Verd fel a tojásfehérjét lágy habbá, majd adagold hozzá a cukrot és egy késhegynyi természetes ételfestéket (a szín intenzitását befolyásolhatod a mennyiség növelésével/csökkentésével), és folytasd a habverést addig, míg fényes, borotvahab állagú tojáshabot nem kapsz.

3. Add hozzá az átszitált mandulalisztes keveréket, és spatulát használva először határozott mozdulatokkal, majd 20-25 keverő mozdulat után lassan keverve dolgozd össze a masszát. A massza akkor jó, ha egyenletesen elkeverted, a spatulát kihúzva pedig úgy folyik, mint a láva. Töltsd a masszát egy sima csővel ellátott habzsákba!

4. Ezután tegyél egy tepsibe sütőpapírt, és rajzolj rá ceruzával kb. 2 cm távolságban 3 cm-es köröket (ha ezt a lépést túl bonyolultnak tartod, macaronokhoz való szilikon sütőformát is vásárolhatsz). Az elkészült mintára aztán tegyél egy újabb sütőpapír lapot, amire kezd el kinyomni a kis macaronhéjakat a habzsákból. Ez az adag több tepsire elegendő, így ha végeztél az első adaggal, a minta papírt óvatosan húzd ki a felső sütőpapír alól, és helyezd a következő tepsibe.

5. Ha ezzel elkészültél, hagyd pihenni a macaronhéjakat szobahőmérsékleten legalább egy órát, addig, amíg megszilárdul a külső kérgük (tapintáskor már nem ragad az ujjadhoz). Ezalatt készítsd el a tölteléket!

6. 180 °C-on kb. 8-10 perc alatt süsd meg a macaronhéjakat. A sütőből kivéve aztán hagyd kihűlni a kis macaronjaidat, amik ezután szinte maguktól leválik majd a sütőpapírról.

7. A kihűlt macaronokat a legkülönfélébb krémekkel töltheted meg. A legegyszerűbb azonban egy sima csokoládé ganache krémet használni!

Töltelék:

1. 100 g jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét törj apró darabokra.

2. 100 ml valódi tejszínt forralj fel és öntsd a feldarabolt csokoládéra, hogy ellepje.

3. Hagyd állni az egészet 10 percig, majd óvatos mozdulatokkal addig keverd, amíg az egész teljesen homogén, fényes krémmé válik.

4. Tedd az egészet a hűtőbe pár órára, majd ha kihűlt és kicsit megszilárdult, töltsd habzsákba és a macaronhéjak felére nyomj egy-egy kisebb dió méretű adagot, majd tedd rájuk a héj másik felét!

5. Ha ezekkel a lépésekkel elkészültél, a macaronokat is pihentest egy napot hűtőben, mert úgy lesz a legfinomabb!

 

 

Címkék: