Cobbler süti

Forrás: Sütiblog | 2014 április 3.

Ismered a Cobbler sütit? Csak mert nekem van egy többször kipróbált receptem! :)

Tavaly nyáron kóstoltam először ezt a sütit, és azóta is azt várom, hogy végre újra gyümölcs szezon legyen és elkészíthessem friss gyümikből is. Bár sokan használnak fagyasztott gyümölcsöt és igaz, hogy nekem így is ízlik, de azért mégis friss alapanyagokból az igazi. A mostani receptben szeder van, ami igazából augusztusban érik, de a kedvenc piacomon már lehetett kapni, de igazából bármilyen termést használhatsz a recepthez (pl. szeder, eper, málna, barack, körte, ribizli, egres, szilva, stb.). Sőt, valójában az is teljesen mindegy, hogy milyen formában sütöd meg! Ugye, milyen praktikus?

Az én kedvencem a kis kerámia szuflé sütő, mert nagyon szépen lehet tálalni a sütiket, de a pitesütő is nagyon dekoratív megoldás!

Szedres Cobbler (3 főre)

Hozzávalók:

16 dkg szeder (fagyasztott esetében feltétlen hagyd felengedni)
2 evőkanál barna cukor
1/3 csésze + 2 evőkanál liszt (használhatsz kókusz lisztet vagy gesztenye lisztet is)
1/4 csésze nádcukor
1/3 teáskanál sütőpor
2 csipet só
1 tojás
2 evőkanál tej
1 mokkás kanál vanília kivonat
5 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítés:  

  1. Egy tálkában keverd össze a gyümölcsöt a barna cukorral. Vegyél elő 3 db kerámia szuflé tálkát és tedd az aljába a keveréket.
  2. Egy másik tálban ezután keverd össze a lisztet, a sütőport, a csipet sót és a cukrot. Keverd hozzá a tojást, a tejet és a vanília kivonatot. Végezetül add hozzá az olvasztott vajat is, hogy egy sűrű tésztát kapj!
  3. Egy evőkanál segítségével tegyél a gyümölcsök tetejére egy-egy gombóc tésztát és a kis formákat tedd be a 180 °C-ra előmelegített sütőbe kb 35-38 percre. Akkor jó igazán, amikor a szélei épp kezdenek barnulni.
  4. Végezetül pedig tálald a kis sütiket egy gombóc vanília fagyival.

Tipp: Ha inkább pitesütőben készítenéd a Cobblert, akkor vedd triplán a hozzávalókat, és kövesd ugyanezt a receptet, csak arra figyelj, hogy ebben az esetben 10 perccel tovább kell bent tartani a sütit a sütőben. Ha pedig az ízhatáson szeretnél turbózni kicsit, akkor a gyümölcsöket – még sütés előtt persze – fűszerezheted is, például fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, vagy egyszerűen mézzel.

Címkék: