Kókuszos pogácsa

Forrás: Sütiblog | 2014 április 17.

Kicsit átgondoltam a húsvéti sütési szokásaimat. Azt hiszem idén változtatok, és a jól bevált sütik helyett megpróbálok olyan újdonságokkal előrukkolni, amelyek nem  hizlalnak annyira. Nemrég bele is botlottam egy nagyon jó ötletbe a neten, és kicsit átalakítottam a receptet, majd úgy döntöttem, ez lesz az egyik édesség, amit hétfőn az asztalra teszek.

Ez egy olyan édes sütemény, amit most pogácsának fogok hívni, de csak azért, mert az elkészítése majdnem ugyanúgy zajlik, mint egy poginak (de a formája nem hagyományos kerek forma lesz és persze ez a kókuszos verzió nem is sós). :)

Hozzávalók :

Tészta:
3/4 csésze kókusztej
1 tojás
1/4 csésze nádcukor
2 teáskanál vanília kivonat
1 csésze finom liszt
1 csésze teljes kiőrlésű liszt
1 evőkanál sütőpor
1/2 teáskanál só
3 evőkanál sótlan vaj (nagyon hideg és vágd apró darabokra)
3/4 csésze süthető csokoládé cseppek
1/2 csésze kókuszreszelék
2 evőkanál kókusztej

Máz:
1-2 csésze porcukor
2-3 evőkanál kókusztej
1/3 csésze kókusz reszelék, melyet kicsit piríts meg serpenyőben (vagy nagyobb kókusz csíkok pirítva)
2 evőkanál csoki reszelék

 

Elkészítés:

1. Melegítsd elő a sütőt 190 °C fokra, majd tegyél sütőpapírt egy normál tepsibe.

2. Először készítsük el a tésztát. Egy közepes tálban keverd össze a kókusztejet, a tojást, a nádcukrot és a vanília kivonatot, majd tedd kicsit félre.

3. Egy nagyobb tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. Morzsold hozzá a hideg vaj kockákat.

4. Óvatosan keverd össze egy fakanállal a nedves és a száraz hozzávalókat, majd forgasd bele a süthető csoki cseppeket és a kókusz reszeléket.

5. Ha minden jól ment, akkor most egy kicsit ragacsos tésztát kapsz, amit egy deszkán 4-5 alkalommal, kézzel át kell gyúrni, de nagyon finoman (jól és többször lisztezz alá).

6. Kézzel készíts belőle egy kerek lepényformát, mely kb. 20-22 cm átmérőjű legyen. Fogj egy éles kést és vágd 10-12 felé, mint egy pizzát.

7.  Tedd a sütőpapírral kibélelt tepsibe a háromszög szeleteket és kend meg a tetejét mindegyiknek kókusztejjel.

8. Ha kész, dobd be az egészet a sütőbe kb. 18-20 percre és enyhén arany barnára süsd. Tedd félre és hagyd kihűlni.

9. Most jön a máz elkészítése. Egy kisméretű, de közepesen lapos tálban keverd össze a porcukrot a 2 evőkanál kókusztejjel és keverd össze. (Egy krémesen folyós állagot kell, kapj, de nem túl hígat. Ha mégis híg, úgy tegyél még hozzá porcukrot.)

10. Fogd meg a teljesen kihűlt süti szeleteket és fejjel lefelé mártsd bele a tetejét ebbe a cukor mázba, majd szórd meg a pirított kókusszal és csoki reszelékkel (vagy evőkanállal csurgasd rá a mázat a tetejére).
Megjegyzés:

–       A csésze mérete legalább 2,5 dl-es legyen, de készítheted 3,5 dl-es bögre mérettel is vagy akár duplázhatod is a mennyiségeket.

–       A mázat színezheted természetes ételszínezővel, hogy cuki színes szeleteket kapj.

Címkék: