Színes konfetti torta

Forrás: Sütiblog | 2014 május 2.

Tegnap felhívott az egyik barátnőm, hogy most azonnal mondjak egy torta receptet, ami nagyon színes és mutatós, de nem az ízléstelen határt feszegeti. Én épp a kocsiban ültem és küzdöttem a körülöttem lévő elemekkel. Hirtelen azt sem tudtam, hogy szabaduljak a dugóból, nemhogy egy gyors receptet elkezdjek diktálni. :)

Este leültem és nyugiban átgondoltam dolgot. Persze egy csomó színes torta ötlete eszembe jutott, mégis arra jutottam, hogy a legkülönlegesebb mind közül egy nem régiben látott cukor konfettis verzió volt, amit most meg is mutatok nektek. Ez a recept nem az én agyszüleményem, hanem egy angol blogger lánytól lestem és tovább fejlesztettem kicsit.

Sütésre fel! :)

 

Színes konfetti torta

Hozzávalók

Tészta:

3 csésze rétes liszt

2 1/ 2 csésze cukor

1 evőkanál sütőpor

1 teáskanál só

1 1/ 2 csésze vaj (lágy és kockákra vágva)

1 1/4 csésze író vagy kefir

5 nagy tojás

2 teáskanál vanília kivonat

1 csésze cukor konfetti

 

Krém:

2 csésze vaj  (szobahőmérsékletű)

3 3/4 csésze porcukor

1/4 csésze habtejszín

1 teáskanál vanília kivonat

Ételszínező (http://www.edesalmok.hu/index.php?route=product/list&keyword=%C3%A9tel&description=0)

 

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 190 C fokra.
  2. Vegyél elő kerek sütőformát, vajazd ki a fenekét és béleld ki sütőpapírral (az oldalát is)
  3. Vegyél elő egy magas falu edényt a tészta elkészítéséhez. A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót keverd össze.
  4. Add hozzá a puha vajat és az 1 csésze írót vagy kefirt. Robotgéppel keverd össze, amíg könnyű és puha nem lesz. (kb. 1-2 perc)
  5. Egy kis tálban keverd össze a tojásokat, az 1/4 csésze írót és a vanília kivonatot. Robotgéppel, közepes fokozaton keverd hozzá a fenti masszához. A legvégén pedig egy szilikon spatulával forgasd bele a cukor konfettiket.
  6. Amennyiben van esetleg 2 egyforma kerek sütőformád, érdemes két részben sütni a tésztát.
  7. 190 C fokon 35-40 percig süsd, de mielőtt kiveszed, használj tűpróbát. Amikor kész vagy tedd félre hűlni.
  8. Most jöjjön a krém. Egy nagy tálban, robotgéppel keverd ki krémesre a vajat. (2-3 perc).
  9. Add hozzá a porcukrot, de csak fokozatosan adagold, hogy a cukormáz be tudjon szépen sűrűsödni és sima krémes maradjon. (Érdemes hozzáadni menet közben néhány evőkanál habtejszínt, mert az állaga jobb lesz Tőle)
  10. A végén csepegtesd bele a vanília kivonatot és az ételszínezőt. (itt már csak pár fordulat kel a robot géppel, hogy egyenletes színe legyen)
  11. A kihűlt tésztát vágd két vagy három részre. (attól függ mennyire emelkedett meg)
  12. Kend meg a rétegeket, de úgy, hogy maradjon a külső részére is. (amennyiben nem marad, keverj még krémet) A rétegeket érdemes úgy megkenni, hogy a közepére teszel egy nagyobb gombócot és középről kifelé haladva kened el.
  13. Amikor a külsejét is beborítottad a mázzal szórd meg a cukor konfettivel, vagy dekor csővel és habzsákkal készíts kis halmokat a torta tetejére.

Címkék: