Nagyi Meggyes Piskótája

Forrás: Sütiblog | 2014 június 3.

Végre itt a június!!! Érik a cseresznye és a meggy. Legalább is nálunk, Fonyódon, már erősen roskadoznak. Vasárnap neki is estem a meggyfának, mert egy hatalmas adag meggylevest akartam készíteni, úgy ahogy anyukámtól tanultam. Persze még a házig sem jutottam, mert a kertben lecsapott rám a pasim és közölte velem ,,Nem kell mindig túlvariálni a dolgokat. Követelem, hogy készíts nekem egy teljesen sima meggyes piskótát, de olyat, mint a nagyié volt és legyen magas és habkönnyű.”


Na….. háááát gondolhatod, hogy mi lett a vége….. megsütöttem….de persze rábeszéltem, hogy a magozáshoz profi kell és nálunk mindig a nagypapa csinálta, mert ez férfimunka (na jó, ez nem volt igaz, de a fene sem akarta vöröslő körömággyal kezdeni a hétfőt). :)
Jó, hogy meggyes piskóta lett a levesből, mert életem piskótáját készítettem el, és azok a zamatos meggy darabok sem tudták lenyomni a piskótámat olyan magas lett. Győztem a vöröslő meggy szemek felet! :) A receptet pedig most veled is megosztom:

Nagyi Meggyes Piskótája
Hozzávalók:

10 tojás
10 evőkanál cukor
10 evőkanál finomliszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor (vagy 2 db vanília rúd belseje)
csipet só
70 dkg meggy (magozva)
kevés fahéj + kevés liszt (a meggy szemeket ebben kell megforgatni)

Elkészítés:

1. Robot géppel a tojás sárgáját keverd ki a cukorral és a vaníliás cukorral szép világosra és krémesre.
2. Egyesével kezd el adagolni hozzá a 10 evőkanál finomlisztet.
3. Egy magas falu edényben verd kemény habbá a tojásfehérjéket egy csipet sóval.
4. Egy szilikon vagy fa spatula segítségével óvatosan forgasd bele a fenti masszába a kemény habot. (Vigyázz! Ne keverd, csak forgasd össze, mert habos kell maradjon, de mégis egyneművé kell váljon a lisztes-tojásos masszával)
5. Vegyél elő egy tepsit és vajazd, lisztezd ki. Öntsd bele a piskóta masszát. A kimagozott meggyet keverd össze egy kevés liszttel és szórd ízlés szerint fahéjjal. (Gyorsan dolgozz, hogy ne ázzon át nagyon a liszt. Ez azért kell, hogy a gyümölcs ne süllyedjen le teljesen a piskóta aljára.)
6. 170-180 C fokra előmelegített sütőben kb 35-40 percig süsd készre. (30 perc után érdemes tűpróbát alkalmazni, mert sütő függő, hogy pontosan mikor van kész)
7. Amikor kész és kihűlt szórd meg porcukorral.

Tipp:
– Ezt a sütit bármilyen gyümölccsel elkészítheted
– Készíts vanília sodót vagy krémet és öntsd nyakon vele

Címkék: