Kókuszos-krémes álompite

Forrás: Sütiblog | 2014 június 26.

Múlt héten szombaton az Édes Álmok pitesütő versenyen jártam zsűrizni. Őrületes nagy élmény volt, mert csodás pitéket láttam és kóstoltam. A hangulat pedig enyhén szólva fergeteges volt! A rendezvény telis-tele volt izgatott versenyzőkkel és epekedve váró járókelőkkel, akik a kóstolásra, vásárlásra vártak. Na és a csodásabbnál csodásabb klasszikus meggyes-mákos, ananászos-vaníliás, sőt sós paleo pitéikről már ne is beszéljük…

Kedves pajtásommal/barátommal, Papp Diával (Nők Lapaja vezető szerkesztője és számos sikeres regény írója) és a Rombusz Terasz tulajdonosával (Lencse János) közösen értékeltük a pitéket három kritérium szerint: íz harmónia, külső megjelenés, kreativitás.


Szerintem nem kell mondanom, hogy nagyon nehéz volt a döntés. Persze azért is, mert mind a húsz pitét meg is kellett kóstolni, ami azt eredményezte, hogy megdöntöttem a saját sütievés rekordomat, miszerint 1,5 órán keresztül csak ettem, ettem és ettem! :)

A pitéket zsűrizés után értékesítették, mert a befolyt összeget a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány számlájára fizették be.

Nyertesek:

Első helyezett a 16-os számú Málnás-Citromos-Mákos-Mascarpone-s Szentivánéji álom nevű pite lett, melyet Ötvös Zsuzsanna készített. Egyedisége a szépségében és az íz harmóniájában rejlett amit az is megmutatott, hogy elsőként fogyott el.

Második helyezett az 1-es számú Málnás-Ribizlis pite lett, melyet Pálfi Brigi készített. A fanyar ízeket egy különleges, könnyű tésztába burkolta.

Harmadik helyezett pedig a 9-es számú Sütőtökös-Zabpehely lisztes-babéros-zsályás-baconös-parmezános pite lett, melyet Gilányiné Ági készített. Különlegessége volt, hogy paleo sós pitét hozott nekünk.

Végül a közönségdíjat a 17-es számú Ananászos-Vaníliás pite kapta, melyet Fahmi Szuzan készített. Ez egy igazán vidám sütemény lett, mert mosolygós és piros orr dekorációt kapott.

Ezek közül a szuper piték közül pedig most elhoztem neked a kedvencemet, Pálfi Brigi sütijét, ami bár a versenyen is dobogós lett, nálam abszolút első:

Kókuszos-krémes pite

Hozzávalók:

Tészta:
30 dkg Zabkeksz
12 dkg vaj vagy margarin (olvasztva)
2 evőkanál méz

Krém:
25 dkg mascarpone
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg kókuszreszelék
1 dl tejszín
1 dl tejföl
3 evőkanál liszt
2 nagy tojás (vagy 3 kisméretű tojás)

Topping:
3 tojás fehérje
15 dkg porcukor
2 csepp ecet

1. Törd össze késbetétes robotgépben a kekszet (vagy tedd bele egy vastagabb uzsonnás tasakba és a tasakon keresztül hús klopfolóval törd össze egy fa deszkán), majd add hozzá az olvasztott vajat vagy margarint és végül csurgasd bele a mézet. Béleld ki a kivajazott és kilisztezett kerámia pitesütőd alját és oldalát. Nyomkodjad jól bele a kekszed masszát. Tedd be a hűtőbe legalább egy órára, hogy jól összeálljon.
2. Gépi habverővel, kis fokozaton keverd össze a mascarponet, a 15 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, a kókuszreszeléket, a tejszínt, a tejfölt és a 3 evőkanál lisztet. (a lisztet utoljára adagold kanalanként, hogy ne csomósodjon össze) Végezetül egyenként tedd bele a 2 db nagy tojást (vagy 3 db kisméretű tojást) és kb 3 percig keverd közepes fokozaton.
3. A fenti masszát öntsd rá a kekszes alapra, de helyet hagyva a tojáshab rózsáknak. Tedd a sütőbe 160 C fokra 15-20 percre. Amikor kész, tedd félre, hogy jól kihüljön.
4. A 3 db tojás fehérjét robotgéppel magas fokozaton kezd elkeverni és fokozatosan adagold hozzá a 15 dkg porcukrot. A vége felé, amikor még nem teljesen kemény csepegtess bele 2 csepp ecetet, hogy extra kemény legyen a hab.
5. Töltsd bele egy habzsákba és egy recés végű díszítőcső segítésével kis habrózsákat tegyél a kihűlt sütemény tetejére.
6. Tedd vissza a sütőbe 150 C fokra, míg a hab szépen meg nem sül a tetején.

Tipp: Érdemes hűtőbe tenni, hogy egy éjszakát pihenjen mert így jobb lesz az állaga!

Címkék: