„Az élet ízei” süti

Forrás: Sütiblog | 2014 augusztus 1.

Kaptam egy premier előtti meghívást a Pro Video Filmtől ,,Az élet ízei” című filmre, amit úgy hirdetnek, hogy a nyár legízletesebb filmje. Már a cím is kíváncsivá tett, de amikor megláttam, hogy Helen Mirren a főszereplő, és a filmben van Indiai konyha, akkor már igazán felvillanyozódtam. Elkezdtem utána nézni a neten és találtam egy istenien összerakott előzetest a filmről  és egy másikat, ami kicsit a kulisszák mögé visz.

[youtube pLiolfsauJ8 nolink]

[youtube k2YSzRpOA-E nolink]

A film Oprah Winfrey és Steven Spielberg producerek irányítása alatt készült.  (A „Csokoládé” című film rendezőjének legújabb filmje). Egy francia kisvárosban játszódik, ahol Mirren egy karót nyelt nőt és egy igazi sztárséfet alakít. Az előzetesben van egy fantasztikus mondat, amit jól bevéstem az agyamba.  ,,A mi éttermi konyhánk nem egy kihűlt házasság, hanem egy szenvedélyes viszony”. Egyszerűen imádom ezt a mondatot, és azt hiszem, igazi mottója lehetne sok étteremnek.

A film elég hamar meghozza a várt izgalmakat, amikor Mirren, Michelin-csillagos éttermével szemben egy indiai Kadam család megnyitja saját éttermüket.  (Mellékesen megjegyzem, rajongok az indiai ételekért, és pár éve elmentem egy Indiai főzőtanfolyamra, ami hatalmas élményt nyújtott).  A nyitás előkészületek nagy zavart keltenek, és megindul a rivalizálás a két tulajdonos között, de Madame Mallory (Mirren) közben felfedezi a szomszédos indiai étterem gyöngyszemét, a fiatal Hassant, akinek különleges érzékenysége, és tehetsége van az új ízek megalkotására. Mallory a szárnyai alá veszi a fiatal szakácsot. Két teljesen eltérő kultúrájú világ tökéletesen elegyedik ebben a gasztronómiai ízbombában.

Az előzetesben volt egy másik fantasztikus mondat, ami után úgy döntöttem, ezt a filmet nem hagyhatom ki. Az indiai fiú egy tradicionális recept alapján készíti az ételt, de némi változtatást eszközöl. Mire a francia nő Mirren megkérdezi „Miért változtat meg egy kétszáz éves receptet?” Az indiai fiúnak elég egyszerű, de szívbemarkoló a válasza ,,Mert kétszáz év talán épp elég volt neki.” Az előzetest nézve és a szereplők világába képzelve magam, olyan érzelmeket és szenvedélyek törtek elő belőlem, hogy szerettem volna ott lenni és belekóstolni abba a világba.

A filmet augusztus 14-től megnézhetitek a moziban.

Deeee addig is hoztam Nektek egy mandulás-citromos süti receptet, amit a film ihletett, és miközben készíted, gondolj Mirrenre, az elegáns francia nőre, akinek a tökéletesség az élete.

Mandulás citromos süti

Hozzávalók:

4 tojás (szobahőmérsékleten és szétválasztva a sárgáját a fehérjétől)

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja és 2 evőkanál narancslé

1/3 teáskanál vanília kivonat

1/2 csésze cukor

1 és 1/2 csésze finomra őrölt mandula liszt

1/3 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál sütőpor

csipet só

1 teáskanál fehér ecet

2 teáskanál porcukor, amivel a süti tetejét szórod meg

pirított szeletelt mandula és egy kevés reszelt citrom vagy piros gyümölcs a süti tetejére

1. Melegítsd elő a sütőt 180 C fokra. Vegyél elő egy kerek formát és vajazd, lisztezd ki. Vagy tegyél bele sütőpapírt.

2. Egy edényben keverd össze robotgéppel a tojás sárgákat, a citrom reszelt héját, a narancshéjat és a narancs levét, majd add hozzá a vanília kivonatot és negyed csésze cukrot.

3. Egy másik edényben keverd össze az átszitált mandula lisztet (hogy ne tapadjanak össze a szemek), a sütőport és a fahéjat. (tehetsz bele egy lehelet gyömbért is akár.)

4. A nedves hozzávalókhoz fokozatosan keverd bele egy fakanállal vagy szilikon spatulával a mandulalisztes keveréket.

5. Vegyél elő egy magas falu edényt és a tojásfehérjéket verd fel kemény habbá, de félúton tedd bele a maradék cukrot és a csipet sót, meg az ecetet. (így nagyon tartós lesz a hab keménysége)

6. A fehérjehabot kis adagonként forgasd bele a fenti masszába (mint amikor piskótát készítesz). Legjobb a szilikon spatula, mert azzal folyamatosan körbe-körbe forgatva nem töröd össze a habot. (kicsit nehezebb lesz keverni, mert a mandula liszt makacskodik, de azért ne add fel és lassan forgasd össze a masszákat.)

7. Amikor kész vagy, öntsd a habos tésztát a sütőformába és 180 C fokon 25-30 percig süsd. (vagy addig, amíg szép aranybarna nem lesz és a közepe is szilárd) A végén szórd meg porcukorral és tálald kedvedre gyümölcsökkel.

Címkék: