Citromos keksz

Forrás: Sütiblog | 2014 augusztus 29.

Azt hiszem, ezt a barack hetet mégis felrúgom kicsit! :) Találtam ugyanis egy isteni citromos keksz receptet, amit nem bírom ki, hogy ne osszak meg veled.

Kicsit a magam ízlésére igazítottam, mert nekem elfér benne egy kis gyömbér és valamivel kevesebb cukor. Illetve csináltam csoki mázat is hozzá és abba is mártogattam, mert nekem a csoki a mindenem. :)

Hozzávalók:

2 csésze cukor
2 citrom reszelt héja
2 1/2 csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
nagyobb csipet reszelt gyömbér
15 dkg lány vaj vagy margarin
2 nagy tojás
15 dkg ricotta sajt (vagy natúr krémsajt)
3 evőkanál friss citromlé

Máz:

1 1/2 csésze porcukor (átszitálva)
3 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja

1. Melegítsd elő a sütőt 190 C fokra. Készíts elő egy nagy tepsit és tegyél bele sütőpapírt.
2. Egy közepes tálban keverd össze a cukrot, a reszelt citrom héját és a reszelt vagy őrölt gyömbért, majd tedd félre.
3. Egy másik közepes tálban keverd össze a lisztet, a sütőport (jobb, ha összeszitálod) és a sót. Ezt is tedd félre.
4. Egy nagyobb tálban elektromos keverő segítségével dolgozd össze a lágy vajat és a citromos cukrot (jó krémes kell, hogy legyen)!
5. Add hozzá a tojásokat. Keverd tovább. Majd add hozzá a ricotta sajtot és a citrom levét, és addig keverd, amíg szép sima és krémes nem lesz.
6. Óvatosan és lassan keverd hozzá a száraz hozzávalókat (addig keverd, míg egyneműek nem lesznek).
7. Vegyél elő egy evőkanalat (vagy nyomózsákból próbáld adagolni) és tegyél a sütőpapírra egyforma halmokat.
8. Süsd kb. 13-15 percig, de leginkább addig, míg szép halvány aranysárga nem lesz a széle.
9. Amikor kész, tedd félre hűlni.
10. Most elkészíted a mázat. Egy közepes tálban elektromos habverővel keverd össze a porcukrot, a citrom levét és a reszelt citrom héját, míg sima nem lesz.
11. A kihűlt sütik pocakját mártsd a mázba és talpára fordítva tedd félre száradni (lehetőleg sütőpapírra). Amikor már kemény a máz tálalhatod is.

Tipp: Zárható dobozban napokig is eláll és nem szárad ki.

Címkék: