Sajttorta sós karamell öntettel

Forrás: Sütiblog | 2015 február 20.

A sós karamell az egyik legjobb barátnő csalogató. Nagyon sokféle sütire szoktam tenni tálaláskor, mert istenien feldobja az ízeket. Ilyenkor készítek egy nagy adagot és egy lezárt befőttes üvegben teszem, mert 2-3 hétig is eláll. Most úgy döntöttem, hogy egy isteni tavasz hívogató sajttortát készítek, amelyet sütni is kell. Az előkészülettel együtt legalább 2-3 óra, de hidd el megéri, főleg, ha közben a kedvenc zenédet hallgatod üvöltve.

sós-karamellás-sajttorta-cosmopolitan

Hozzávalók: 

200 g teljes vajas keksz vagy zabkeksz

100 g vaj

1000 g natúr krémsajt

800 g 20%-os tejföl

300g porcukor

90 g finomliszt

10 tojás

1,5 citrom reszelt héja

3 teáskanál vanília kivonat

10 dkg natúr földimogyoró egészben

Sós karamell öntethez:

200 g barnacukor

90 g vaj (szobahőmérsékletű)

120 ml tejszín (szobahőmérsékletű)

4 g só

1 teáskanál vanília kivonat

sós-karamellás-sajttorta-cosmopolitan

1. A kekszet zúzd össze egész apróra vagy tedd késes aprító gépbe, majd keverd össze az olvasztott vajjal és egy 26-32 cm-es csatos tortaformának az aljára nyomkodd bele egyenletesen. (érdemes sütőpapírt tenni alá) 180 fokos sütőben maximum 8-10 percig süsd meg.

2. Most jöhet a krém. A krémsajtot és a tojásokat keverd össze robotgéppel, de fokozatosan adagold hozzá a porcukrot, az átszitált finomlisztet, a reszelt citrom héját és a vanília kivonatot.

3. Amikor kész a fenti massza, óvatosan forgasd bele a tejfölt.

4. Öntsd rá a kihűlt keksz alapra és tedd be a sütőbe 170 fokra. Akkor jó a torta, ha a közepét finoman megnyomkodod és szilárdnak érzed. Érdemes 60-65 perc után letesztelned, de általában 60-80 perc a sütési idő.

5. Amikor kész tedd félre, hogy teljesen kihűljön.

6. A sós karamell öntet következik. Egy magas falú edénybe tedd bele a cukrot és rakd fel melegedni a tűzhelyre. Nem kell kevergetni. Elég, ha néha megmozgatod az edényt. (Ha van cukor hőmérőd, érdemes 190 fokig melegíteni.) Vigyázz a melegítéssel, ne legyen túl sötét, mert az már azt jeleni, hogy megégett.

7. Amikor kész van, vedd le a tűzről és add hozzá a vajat és a sót, majd habverővel jól keverd össze. (Nem kell megijedni, ha kicsit kristályos lesz, kevergetés után újra simává válik.)

8. Öntsd hozzá a tejszínt és a vanília kivonatot, és egy krémes állagot kell kapnod.

9. Amikor kész vagy, hagyd kihűlni kicsit, majd öntsd ízlés szerint a tortára. Én tálaláskor szoktam és a maradék öntetet egy lezárt befőttes üvegbe teszem, mert hűtőben 2-3 hétig is eláll.

10. Tálaláskor szórd meg mogyoróval és tehetsz rá tejszínhabot is.

sós-karamellás-sajttorta-cosmopolitan