Diétás eperkrémes brownie

Forrás: Sütiblog | 2015 április 24.

A dupla csokis brownie a pasim kedvence, és nem tudok annyit csinálni, hogy ne egye meg egy nap alatt. Megelégeltem a dolgot és elkezdtem egy cukormentes (paleo) változatot készíteni. Azt hittem, hogy ez majd elveszi a kedvét, mert imádja a cukrot.  Az első alkalommal xilitel készítettem, de volt valami utóíze, ami miatt nem igazán volt nyerő. Utána kipróbáltam az eritritet és az már valamivel jobb volt. Majd rábukkantam egy diétás termékre (Sweet’n Low édesítőszer) a neten, amit cukorbetegek is használhatnak, és azt állítják nincs utóíz, ami zavaró lenne. Kipróbáltam és tényleg szuper! Szépen el lehet dolgozni a tojással és nem kell belőle sok, így elég gazdaságosnak látom az üveges kiszerelést. Jaaaaa, és ízlett a pasimnak is (sajnos)! Szóval készíthetem továbbra is a különböző brownie-kat :) Most egy eperkémes változatot hoztam, ami ráadásul laktóz- és gluténmentes is!

paleo-epres-brownie-sütiblog-cosmopolitan

Hozzávalók a tésztához:

– 100 g étcsokoládé

– 100 g kókuszolaj

– 80 g mandulaőrlemény

– 4 evőkanál kakaópor

– 3 tojás

– 1 vanília kikapart magja

– 2 evőkanál Sweet’n Low édesítőszer

Hozzávalók a krémhez:

– 250 g friss eper

– 1 evőkanál Sweet’n Low édesítőszer

– 200 ml kókusztej

– 4 zselatin lap

Csokoládé bevonat:

– ugyanazok, mint a Bounty tortánál 

paleo-epres-brownie-sütiblog-cosmopolitan

Így készítheted el: 

1. Keverd habosra a tojásokat, a vanília kikapart belsejét és a Sweet’n Low édesítőszert. Olvaszd fel együtt a kókuszolajat és az étcsokoládét, majd keverd bele a fenti masszába.

2. Egy szilikon spatula segítségével add hozzá a kakaóport és a mandulaőrleményt.

3. Vegyél elő egy hosszúkás sütőformát és 175 C fokon süsd készre kb. 20 perc alatt. (mindig végezz tűpróbát) Amikor kész, tedd félre hűlni.

4. A krémhez vegyél elő egy turmixgépet és dolgozd össze a friss epret, a kókusztejet és az édesítőt.

5. A turmixot öntsd egy kis lábosba és melegítsd fel, hogy a zselélapok jól fel tudjanak oldódni. (Mielőtt hozzáadod a zselélapokat, hideg vízben áztasd meg 5-6 percig és nyomkodd ki őket.) Ezt is tedd félre, hogy langyosra hűljön.

6. A sütőformából fordítsd ki a brownie tésztát. Béleld ki folpackkal egészen a tetejéig. Tedd vissza a tésztát, öntsd a tetejére az eperkrémet, majd tedd a hűtőbe, hogy meg tudjon dermedni.

7. Amikor kész van, vedd ki óvatosan a sütit a formából, és öntsd le a csokoládé krémmel, majd díszítsd eperrel.

paleo-epres-brownie-sütiblog-cosmopolitan