Mandulás-citromos paleo pite

Forrás: Sütiblog | 2015 április 29.

Biztos észrevetted, hogy az utóbbi időben csupa cukor és szénhidrátmentes sütit készítek……Háááát igen, engem is megérintett a fogyókúra és az életmódváltás szele. Azt gondoltam, hogy nem fogom kibírni a kedvenc cukros és búzalisztes süteményeim nélkül. Szerencsére nem így lett, mert sikerült számos olyan alapreceptet találnom, amit folyamatosan fejlesztek különböző módokon, és úgy érzem, ezek a sütik őrületes élményt jelentenek nekem, mert fantasztikus ízeket tapasztalatok meg folyamatosan. Arra azért oda kell figyelni, hogy túl sokat ezekből a sütikből sem szabad ám enni, mert a magvak túlzott fogyasztása sem jó hosszú távon.

mandulás-citromos-paleo-pite-sütiblog-cosmopolitan

Rengeteget olvastam a paleo táplálkozásról és arról, hogy milyen módon lehet fincsi sütit készíteni alternatív alapanyagokból. (persze szakértő még nem vagyok ) Nagy segítségemre volt az egyik inspirátorom Fruzsi és számos paleo blogger, mint pl. Posta Renáta.

Ahogy egyre jobban elmélyedtem a témában, kezdtem rádöbbenni, hogy a paleo táplálkozást nem nekem találták ki, mert húst ritkán eszem és jellemzően csak pulykát vagy csirkét. Évek óta nem kívánom annyira a húst, ami lassan odáig fajul, hogy akár hetekig is elvagyok nélküle. Még nem tartok ott, hogy vega legyek, de elképzelhető, hogy közelítek, mert szerintem a testem tudja, hogy mit akar, és azt kívánja, ami jó neki.

Lényeg a lényeg, hogy új dimenziókat fedezek fel és élvezem minden percét. Deeeee azt is be kell vallanom, hogy nem fogok hosszú távon lemondani a finomabbnál finomabb desszertekről, mert szeretem azokat az ízeket is, amit otthonról hoztam.

A mai sütim az idei első balatoni hétvégénken készült és miután csodás meleg volt, szerettem volna egy friss és könnyű desszertet.  Remélem, tetszik neked is a végeredmény. :)

mandulás-citromos-paleo-pite-sütiblog-cosmopolitan

Hozzávalók a tésztához:

– 30 dkg őrölt mandula

– 4 dkg eritrit

– 6 dkg kókuszolaj

– 2 tojás sárgája

Hozzávalók a krémhez:

– 2 citrom reszelt héja és leve

– 8 dkg eritrit

– 400 ml kókusztejszín

– 1 vanília kikapart belseje

– 1 tojás sárgája

– 4 db zselatin lap

Így készítheted el: 

1. Olvaszd fel a kókuszolajat és keverd bele a mandula őrleménybe, majd add hozzá a tojássárgáját és az eritritet. Vegyél elő egy pitesütő formát és egy kanál segítségével lapogasd el a masszát, úgy, hogy az oldalára is jusson. Villával szurkáld meg kicsit, majd tedd a 170 C fokos sütőbe 15 percre. Amikor kész, rakd félre hűlni.

2. Öntsd egy kis lábosba a kókusztejszínt és lassú tűzön melegítsd fel. Tedd hozzá a vanília kikapart belsejét, a tojás sárgáját, az eritritet és a hideg vízben megáztatott és kinyomkodott zselatinlapokat.

3. Mikor szépen felolvad a kókusztejszínben minden, rakd félre hűlni. 10-15 perc után öntsd a kihűlt tésztára a krémet és tedd a hűtőbe. Díszítsd citrommal vagy menta levéllel.