Almás-mákos paleo álomsüti

Forrás: Sütiblog | 2015 május 12.

A piacon állva azon gondolkoztam, hogy milyen gyümölcsöt használjak a mai sütéshez. Fontos szempont, hogy a párom szeresse, mert ma van a szülinapja, és neki szeretnék kedveskedni a közös naplementés teraszos vacsi mellé. Miközben álmodoztam, beugrott egy isteni almás süti recept, amit nem mellesleg bűntudat nélkül lehet enni. Így született meg az almás-mákos álom by Ludmilla. Boldog születésnapot, szerelmem!

almás-mákos-paleo-sütiblog-cosmopolitan

Hozzávalók a tésztához:

– 100 g darált dió

– 100 g darált mandula

– 1/2 csomag sütőpor

– 1 evőkanál eritrit (én kókuszvirág cukrot használtam, ami kompromisszumos)

– 6 db tojás sárgája

Hozzávalók a töltelékhez:

– 6 db alma (meghámozva, apróra vágva)

– 1/2 citrom leve

– 1 teáskanál fahéj

– 2 evőkanál méz (teljes paleoban eritritet használj, mert a méz kompromisszumos)

Hozzávalókhoz a mákhabhoz:

– 6 db tojásfehérje

– 1 evőkanál eritrit (én mézet használtam, ami kompromisszumos)

– 1/2 citrom leve

– 55 g darált mák

almás-mákos-paleo-sütiblog-cosmopolitan

Elkészítés: 

1. Melegítsd elő a sütőt 150 C fokra

2. A tojássárgáját keverd ki habosra robotgéppel, majd forgasd hozzá a száraz hozzávalókat egy szilikon spatulával. Öntsd a sütőformádba, ami kb. 20-22 cm átmérőjű.

3. Az apróra vágott és meghámozott almát párold meg a mézzel, a fahéjjal és a citromlével együtt. Amikor már puha, de van még tartása az almának, vedd le és öntsd rá a tésztára, majd tedd a sütőbe 18-20 percre.

4. Miközben sülnek a finomságok, készítsd el a mákhabot a tetejére.

5. A tojásfehérjét kezd el robotgéppel felverni, és menet közben add hozzá a citrom levét és az eritritet. Egy szilikon spatula segítségével forgasd össze a darált mákkal.

6. Ha lejárt az idő, vedd ki a sütőből a formát, és tedd a tetejére a habot, majd rakd visssza vissza további 13-15 percre. Szép aranybarnára kell sütni!

7. Én készítettem egy nagyobbat és kisebb tortácskákat is. Vagy használhatsz szögletes formát is.

almás-mákos-paleo-sütiblog-cosmopolitan

Plusz infó: A kerámia tányérokat egy Apacuka work shopon készítettem és imádom őket.  :)