Málnás és csokis chia mag puding

Forrás: Sütiblog | 2015 május 30.

Mostanában sokszor jön velem szemben a chia mag, de nem csak desszertekben használva, hanem különböző szépségápolási termékekben is megtalálható. A Chia mag rendszeres fogyasztásával egészségesebbé teheted az étrendedet, mivel nagyon magas százalékban tartalmaz omega 3 zsírsavakat (magasabb, mint a halolajnak), antioxidánsokat (30%-al több található, mint az áfonyában), élelmi rostokat, ásványokat és vitaminokat. A szépségiparban az AVON-nál láttam először egy termékcsaládot, akik megreformálták a bőrápolást azzal, hogy az új NutraEffects termékcsaládjában először kezdte használni a chia mag erejét. Segít mélyen táplálni a bőrt, ezáltal stabilizálja a zsíros vagy repedezett bőrt. Véd a környezeti hatásoktól, csökkenti arc pirosodást és lassítja az öregedési folyamatokat. Most pedig nézzük milyen desszertet hoztam neked mára a chia maggal!

chiamag-puding-cosmopolitan

Elsőször egy kekszet készítettem, melyet egy angol oldalon találtam, de azt kell, hogy mondjam nem lett a kedvencem. Nagyon száraz és fojtós volt. Gondoltam teszek bele több zsiradékot, de az sem segített. A chia magból inkább pudingot vagy smoothie-t érdemes készíteni, mert a folyadékban érzi igazán jól magát. Két pudingot is készítettem, mert a kedvenc csokis íz mellett szeretem ilyenkor használni a friss gyümölcsöket is.

Csokis chia mag puding

Hozzávalók:

280 ml kókusztej

150 ml mandulatej (vagy lehet az egész kókusztej)

40 g chia mag

Agaveszirup ízlés szerint (használhatsz eritritet is, ha paleozol vagy diétázol)

1 evőkanál (30-40 g) olvasztott étcsokoládé (használhatsz kakaóport is, de abból elegendő 1 teáskanál)

1 teáskanál kókuszreszelék

  1. a kókusztejet és a mandulatejet öntsd egy kis lábosba és add hozzá az étcsokoládét apóra vágva vagy már felolvasztva. Keverd hozzá a kókuszreszeléket és melegítsd fel az egészet. (első forrásnál vedd le a tűzről, nem szabad folyamatosan forralni) tedd félre, hogy kihűljön.
  2. Öntsd hozzá a chia magot és az agave szirupot (én 1,5 evőkanállal tettem hozzá). Keverd át, hogy mindenhol elkeveredjen a szirup és a mag.
  3. Tedd a hűtőben 2-3 órára pihenni, hogy jól összeálljon.
  4. pohárkákba tálad gyümölcsökkel, csoki reszelékkel vagy pirított mandula szeletekkel.

Málnás chia mag puding

Hozzávalók:

60 ml víz

1,5 dl kókusztejszín

2-3 evőkanál eritrit vagy méz

4 evőkanál chia mag

30 dkg friss málna (vagy eper, vagy akármilyen gyümölcs)

  1. Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítsd az epret, a kókusztejszínt, a vizet, az eritritet. (én szoktam hagyni kis darabokat, hogy izgalmasabb legyen a gyümölcsdarabokkal)
  2. Keverd bele a chia magot és tedd poharakba, majd hagyd állni a hűtőben 1-2 órát.

hhia-mag-málna-cosmopolitan 

Tipp:

Készítheted úgy is, hogy simán csak a növényi tejben elkevered és fűszerezed esetleg fahéjjal vagy gyömbérrel és édesíted. Félre teszed, majd friss gyümölcsökkel rétegezed a pohárban/tálkában.

chia-mag-cosmopolitan