A legjobb eperlekvár variációk

Forrás: Sütiblog | 2015 június 4.

Minden évben elkap a lekvárfőző láz, éppen ezért idén többféle gyümölcsből is készítek. Elsődleges persze az eper, mert az a nagy kedvenc, de lesz még sárgabarack, körte, alma és bogyós gyümölcs is. Sikerült jó árban egy vidéki termelőtől beszereznem sok fincsi epret és neki estem a 30 kiló feldolgozásának. Ebben a szezonban is készítek cukros és eritrites változatot is különleges íz variációkban. Az idei nagy kedvenc a gyömbéres-citromos, de készült mentás, étcsokoládés és mákos-vaníliás eperlekvár is. Csodás látvány ahogy megtelik a kamrám!

eperlekvár-változatok-cosmopolitan

Eperlekvár étcsokoládéval és eritrittel

Hozzávalók:

2,5 kg eper

400 g eritrit

100 g 90%-os étcsokoládé

2 csomag Dr. Oetker Dzsemfix szuper 3:1

Elkészítés:

  1. Az epret most meg, vágd négy felé, majd tedd fel főni az eritrittel.
  2. Főzés közben a habot kanalazd le róla.
  3. Amikor már elég levet eresztett és kicsit besűrűsödött a lekvár, engedd még pár percig forrni (én néha belemegyek egy botmixerrel, hogy legyenek benne darabok és pépes részek is).
  4. Vedd le a tűzről, és a kis darabokra vágott étcsokoládét keverd bele, hogy szépen elolvadjon, majd lassan szórd bele a dzsemfixet és jól keverd el.
  5. Töltsd bele a forró vízben tisztára mosott üvegekbe, tedd rá a tetejét és fordítsd fejre 5 percre, majd tedd dunsztba és hagyd ott kihűlni 1-2 napig.

étcsokoládés-eper-lekvár-cosmopolitan

Eperlekvár gyömbérrel és citrommal

Hozzávalók:

2 kg eper

500 g cukor

2 db citrom leve és héja

10 dkg gyömbér reszelve

1,5 csomag Dr. Oetker Dzsemfix szuper 3:1

Elkészítés:

  1. Ugyan úgy készítsd a lekvárt, ahogy fentebb is írtam, de a citromot és a gyömbért még az elején add hozzá.

 gyömbéres-citromos-eper-lekvár-cosmopolitan

Eperlekvár friss mentával

Hozzávalók:

2,5 kg eper

400 g eritrit

2 csokor friss menta levél

2 csomag Dr. Oetker Dzsemfix szuper 3:1

Elkészítés:

  1. Ugyan úgy készítsd a lekvárt, ahogy fentebb is írtam, de a friss menta leveleket egy késes aprítóban vágd össze, és a végén tedd csak bele, amikor már csak 2-3 percet forr. Így a friss menta íz benne marad sokáig.

mentás-eperlekvár-cosmopolitan

Mákos-vaníliás eperlekvár

Hozzávalók:

2 kg eper

500 g cukor

2 vanília rúd belseje

4 evőkanál darált mák

1,5 csomag Dr. Oetker Dzsemfix szuper 3:1

Elkészítés:

  1. Ugyan úgy készítsd a lekvárt, ahogy fentebb is írtam, de a vanília magokat az elején add hozzá. A mákot pedig a főzési idő közepénél.

eperlekvár-mák-cosmopolitan