Csokis-meggyes paleo süti

Forrás: Sütiblog | 2015 június 8.

A meggy az egyik kedvenc piros gyümölcsöm, leginkább azért mert süteményekben imádom, hogy olyan karakteres és pikáns az íze, főleg, ha csokoládéval párosítom. Kaptunk a szomszédból egy kis meggyet és két feladatom is volt vele. Az egyik, hogy a pasimnak a kedvenc meggyes piskótáját készítsem el (ennek a receptjét itt találod) , a másik pedig, hogy egy paleo tortát csináljak a barátnőmnek.

csokis-meggyes-paleo-süti-recept-sütiblog-cosmopolitan

Hozzávalók a tésztához:

– 4 tojás

– 1 vanília kikapart belseje

– 50 g eritrit

– 100 g mandulaliszt (vagy kókuszliszt)

– 1 csapott teáskanál szódabikarbóna

Tipp: Készíthetsz csokis tésztát is, de akkor 80 g mandulalisztet és 20 g kakaóport tegyél bele.

Hozzávalók a meggyzseléhez:

– 3-4 nagy marok meggy (kimagozva)

– 2 teáskanál konjac liszt

– csipet fahéj

– 1,5 evőkanál eritrit

Hozzávalók a csokikrémhez:

– 400 ml kókusztejszín

– 70 g étcsokoládé (minimum 85%-os)

– 1 teáskanál eritrit (én agave szirupot használtam)

– 1 db zselatinlap (vagy 1 mokkás kanál konjac liszt)

csokis-meggyes-paleo-süti-recept-sütiblog-cosmopolitan

Elkészítés: 

1. Keverd össze a mandulalisztet és a szódabikarbónát egy külön tálban.

2. A tojások fehérjét verd fel kemény habbá.

3. A tojások sárgáját és az eritritet keverd ki robotgéppel. Add hozzá a tojásfehérje felét és egy szilikon spatula segítségével forgasd össze a mandulalisztes keverékkel együtt. Amikor már szépen egybeállt, forgasd hozzá a maradék tojásfehérje habot.

4. Egy 20-22 cm-es csatos tortaformát kenj ki kókuszolajjal, szórd meg egy kis mandula lisztel, és öntsd bele a masszát. 180 C fokra előmelegített sütőben 16-18 percig süsd.  Amikor kész, tedd félre hűlni a sütőformával együtt.

5. Magozd ki a meggyeket és tedd fel egy kis lábosba az eritrittel és a fahéjjal együtt kb. 10-15 perce főni. Amikor már elég levet engedett, és a meggy is jól átfőtt, vedd le a tűzről és hagyd kicsit hűlni. Pár perc múlva keverd bele a konjac lisztet, hogy jól összeálljon és egy kicsit zselés állagot kapjon.

6. A kókusztejszínt tedd fel melegíteni egy kis lábosba és dobd bele az étcsoki kockákat. Addig kevergesd, amíg fel nem olvad a csoki.

7. Add hozzá az agave szirupot és a hideg vízben 3-4 perc alatt kiáztatott zselatin lapot. Jól keverd el és tedd félre hűlni.

8. Most pedig jöhet a torta összeállítása. A kihűlt tészta (hagyd a csatos formában) tetejére kanalazd rá a meggyszószt, szépen egyengesd el. Rakd a hűtőbe kb. 10 percre, hogy kicsit megdermedjen. Amikor kicsit lehűlt, öntsd rá a csoki krémet és ezt is egyengesd el a tetején, majd tedd vissza a hűtőbe 1-2 órára.

9. Egy vékony pengéjű késsel vágd körbe a forma mentén, és óvatosan vedd le a csatos formát.

csokis-meggyes-paleo-süti-recept-sütiblog-cosmopolitan

Plusz infó: A kerámia tányérokat magam készítettem az egyik Apacuka workshopon, ha te is kipróbálnád, KATT ide!

 

  1. Bianka
    on

    Szia!
    Azt meg tudnád mondani, hogy egy szelet sütiben kb mennyi kaloria van? Tegnap csinaltam először, isteni lett! :)

    • Ludmilla
      on

      Sajnos nem számoltam ki, de nagyon minimális :)
      Örülök, hogy ízlett. Küldj képet róla :)