Francia körte pite

Forrás: Sütiblog | 2015 november 16.

Bocsi, hogy kicsit eltűntem, de két nyomós okom is volt rá.  A saját esküvőmre készültem, ami szeptember végén volt és nem bírtam semmit sem kiengedni a kezemből, mindent én akartam csinálni, ezért az energiáim nagy részét elvitte a készülődés, szervezés. Első tervem az volt, hogy a komplett desszert asztalt is én készítem, de egyszer csak a párom feltette a kérdést ,,Ki fog az oltárnál mellettem állni, ha mindent Te készítesz?” Na, ekkor rájöttem, hogy van az a pont, amikor tudni kell elengedni pár dolgot. Elindítottam egy őrületes sütemény vadászatot. Nem kevés helyen jártam és annál több helyre írtam. Szerencsére megtaláltam az igazit, ahol pontosan úgy bántak az alapanyagokkal és a desszertekkel, ahogy azt én is tenném.  A Marangona egy igazán csajos, romantikus, rusztikus és vintage hangulatú cukrászda olyan süteményekkel, amilyet még soha nem kóstoltál.

francia-körte-pita-sütiblog-cosmopolitan

Na, de most inkább mesélek neked erről a francia körte pitéről. Ez a sütemény eredetileg egy francia almás pite volt normál fehér lisztel és cukorral, de én ezt jól átalakítottam, hogy valami egészségesebbet tudjak alkotni. Ennek a receptnek az eredete az eltűnésem másik oka. Szeptember elején elkezdtem egy OKJ-s cukrász iskolát. (Juhúúúúú, végre rászántam magam.) Egy kedves ismerősöm a mester cukrász és régóta beszélgettünk róla, hogy el kellene kezdeni egy sulit, mert ha komolyabban szeretne az ember foglalkozni vele, akkor szükség van papírra is. És persze nem csak a papír a fontos, hanem az, hogy megtanulhatom a cukrász szakma hagyományos és hivatalos formáját. A suliban a hétfő a kedvencem, mert akkor van a gyakorlat a tanműhelyben. Wolf Tamás mestercukrásztól tanulhatok, aki nem csak a hazai klasszikus és trendi süteményekben van otthon. Csokoládé Mester és Gasztronómiai szakértő. Budapesten, Párizsban és Münchenben tanult. Sok finomságot fogok még hozni a tanműhelyből, de ígérem mindig egy kicsit átalakítva.

Francia körte pite

Hozzávalók:

Tészta:

– 350 g teljes kiőrlésű liszt

– 50 g eritrit

– 12 g sütőpor

– csipet só

– 150 g vaj

– 1 tojás sárgája

– 2 evőkanál tejföl

Krém:

– 250 ml főzőtejszín

– 250 ml habtejszín

– 200 g kókuszvirág cukor (vagy 120 g eritrit)

– 6 tojás sárgája

– 3 db körte

– 10 dkg piros aszalt áfonya

– 1 vanília rúd

– 2 teáskanál keményítő

– szeletelt mandula a tetejére

francia-körte-pite-sütiblog-cosmopolitan

Elkészítés:

1. A tésztához szükséges száraz anyagokat keverd össze egy gyúródeszkán (vagy egy edényben), majd add hozzá a tejfölben elkevert tojássárgáját és az olvasztott vajat és gyúrd jól össze. Takard le és tedd a hűtőbe fél órára pihenni.

2. Hámozz meg 2 db körtét és vágd apró darabokra. A harmadik körte legyen a legcsinosabb külsőre, mert azt középre fogjuk behelyezni, úgy, hogy a talpát kicsit levágod, hogy stabilan álljon.

3. A pihent tésztát vedd elő és lisztezett deszkán nyújtsd ki akkorára, hogy a pitesütőformába beleférjen. Szépen dolgozd el az oldalát és vágd le a felesleget. 180 C fokos sütőben a tésztát félig süsd meg (kb. 5-6 perc). Amikor kész, vedd ki hűlni.

4. Keverd jól össze egy kézi habverővel a két féle tejszínt, a kókuszvirág cukrot, a tojás sárgákat, a vanília kikapart belsejét, a keményítőt, majd a végén keverd bele a körte darabokat és az aszalt áfonyát.

5. Tedd a kihűlt tészta közepére az egész körtédet, melynek a talpát levágtad és öntsd rá a fenti keveréket. Szórd meg szeletelt mandulával!

6. Egy kis darab alufóliával takard le középen lévő körtét, hogy ne égjen meg és tedd 180 C fokos sütőbe. Figyeld a tészta szélét, és ha nagyon pirulna, akkor takard le az egész pitét alufóliával.

7. A sülési idő nekem a légkeveréses sütőben kb. 30 perc volt, de érdemes figyelni a krémet és 20 perc után elkezdheted ellenőrizni, mert akkor van kész, ha már nem remeg a krém, amikor kicsit megmozgatod.

Tipp: Tálalhatod frissen felverd tejszínhabbal vagy vanília fagyival, de igazából így önmagában is csodás élményt nyújt ez a desszert.