Készíts gesztenyés szilvalekváros sütit!

Forrás: Sütiblog | 2016 március 18.

A mai süti az egyik kedvencem az elmúlt időszakban, mert egyszerű, gyors, finom és csinos. Tudom-tudom, hogy a gesztenye és a szilva nem egy tavaszi íz kombináció, de én nagyon szeretem és biztos készítek ilyet húsvétra, mert annyira cukik és olyan szuper vendégváró desszertnek.

gesztenyés-szilvalekváros-süt-sütiblog

Gesztenyés szilvalekváros süti

Hozzávalók (kb 25 db mini vagy egy 20 cm átmérőjű tortácskához):

Tészta

– 6 db tojás

– 12 dkg finomliszt

– 12 dkg cukor

– 1/2 vanília kikapart magja

Krém:

– 35 dkg gesztenye massza

– 2-3 evőkanál Baileys (ha gyerekek is esznek belőle, akkor ezt kihagyhatod)

– 2 dl habtejszín

– Szilvalekvár

– 15 dkg csokoládé

gesztenyés-szilvás-süti-sütiblog

gesztenyés-torta-sütiblog

1. Készítsd el a piskótatésztát a szokott módon. (A tojás sárgáját keverd össze a cukor egyharmadával, majd a fehérjét verd fel a maradék cukorral, de úgy, hogy kb. félidőben kezdd el hozzáadagolni a cukrot a fehérjéhez. A sárgájához adj egy kevés fehérje habot és keverd el, hogy lazítsa, majd add hozzá a maradék habot és az átszitált lisztet. Óvatosan forgasd össze, hogy egyneművé váljon az egész, de a hab ne törjön nagyon össze.)

2. Vegyél elő egy mini muffin sütő formát (használhatsz normál muffin formákat is) és félig töltsd meg a kis formákat a tésztával, majd süsd készre őket kb. 15-20 perc alatt. (Egész torta esetén egy 20-22 cm-es átmérőjű kerek formába tedd és süsd kb. 40 percen át. 30 perc után nyisd csak ki a sütőt és nézd meg tűpróbával.)

3. A gesztenyemasszához add hozzá a Baileys-t és kb fél dl tejszínt. Robotgéppel keverd át, hogy jó krémes legyen. A habtejszínt verd fel és forgasd össze a gesztenyés masszával. (Egy krémes, de kicsit habos tölteléket kell kapnod.) Töltsd bele egy habzsákba, melybe csillag végű díszítőcsövet teszel.

4. Olvaszd meg a csokoládét és a mini piskóta bucik tetejét mártsd bele és tedd félre, hogy rádermedjen. Ezután vágd ketté és az alsó részt kend meg szilvalekvárral és nyomj a tetejére a gesztenyekrémből, majd tedd rá a csokis tetejét. (Az egész torta esetében vágd ketté a piskóta lapot és kend meg a lekvárral, majd nyomj rá a masszából és szórd meg reszelt csokoládéval, végül tedd rá a piskóta lap másik felét. A tetejére is tegyél a gesztenye krémből csinos kis halmokat, majd szórd meg reszelt csokoládéval vagy csorgass rá olvasztott csokit.)

Tipp: A piskótát megkenheted más lekvárral is, ha szeretnéd. Illetve a krémet ízesítheted akár rummal is.