Így készíts isteni vaníliás karikát!

Forrás: Sütiblog | 2016 április 1.

A vaníliás karikát mindenki szereti, mert ez egy olyan nasi, amit bárhol, bármikor jó enni. Én most a kávé mellé készítem el és jó sokat, mert minden reggel ezt akarunk enni.

vaníliás-karika-cosmopolitan

Fotó: Erdőháti Áron

Hozzávalók:

– 400 g liszt átszitálva

– 150 g porcukor

– 1 db vanília kikapart belseje

– 2 tojássárgája

– fél citrom leve és héja

– 250 g margarin vagy vaj

– csipet só

– 1/2 mk szódabikarbóna vagy sütőpor

Tetejére:

– 150 g olvasztott csokoládé

– 1 evőkanál olaj

vaníliás-karika-cosmopolitan

Fotó: Erdőháti Áron

Elkészítés: 

1. Keverd össze a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, porcukor, só, citromhéj, vanília magja.

2. A szobahőmérsékletű margarinnal vagy vajjal morzsold össze a fenti száraz hozzávalókat.

3. Keverd bele a tojás sárgákat és gyúrd jól össze. Amikor szépen egynemű a tészta, tedd félre a hűtőbe 25-30 percre.

4. Lisztezett deszkán gyúrd át egy rövid ideig, hogy ne töredezzen a nyújtásnál, de ne sokáig, mert akkor megmelegszik a kezed között a tészta.

5. Nyújtsd ki 5-7 mm vastagra és két különböző méretű pogácsa szaggatóval alakítsd ki a karikákat (először a nagyobbal szúrd ki, majd mindegyiknek a belsejében a kisebb szaggatóval, így kapsz karikákat)

6. Melegítsd elő a sütőt 180 C fokra és kb 8-10 perc alatt süsd aranyszínűre. (érdemes sütő papírra helyezni a tésztát)

7. A csokoládét olvaszd meg és keverd össze az olajjal, majd a kihűlt karikákat mártsd bele és a csokis felével tedd csepegtető rácsra vagy sütőpapírra. Amikor megdermedt a csoki, már tálalhatod is.

Tipp: Fehércsokoládét keverj össze csoki színezővel és csodás tavaszi pasztell színeket kaphatsz.  Megszórhatod apró díszítő cukorkával is. A karikának nem csak az alját márthatod a masszába, hanem felesben is, és akkor kicsit izgalmasabb a megjelenése.

  1. ancsur
    on

    istenien néz ki így színesen :)

    • Ludmilla
      on

      Az íze is ilyen jó :)