Így készíts meggyes csokibombát!

Forrás: Sütiblog | 2016 május 20.

A hétvége termése ez a csupa csoki torta, amit megbolondítottam egy kis meggyel is. Rendelésre készült a pasimnak (aki időközben már a férjem, de én valahogy megszoktam, hogy barátomnak vagy pasimnak szólítom), mert születésnapja volt és ez a kedvenc tortája. Szeretem jó magasra készíteni a tortákat mostanában és úgy értékeltem, hogy nagyon jól sikerült most is. A vendégsereg szinte az egészet felfalta, ebből arra következtetek, nem csak nekem ízlett annyira.

meggyes-torta-cosmopolitan

Hozzávallók: 22 cm-es tortához

  • 10 db tojás
  • 200 g cukor (kókuszvirág cukrot használtam)
  • 37,5 g darált dió
  • 162,5 g liszt
  • 1 vanília kikapart belseje
  • 1 db narancs reszelt héja

Krém:

  • 600 ml habtejszín
  • 200 g étcsokoládé (amennyiben édesebben szereted, tehetsz hozzá 2 evőkanál mézet vagy készítsd vegyesen tejcsokoládéval)

Meggy töltelék: (rakhatsz bele lekvárt is)

  • 250 g meggy befőtt vagy friss vagy mirelit meggy
  • 1 db citrom reszelt héja + a felének a leve
  • kevés reszelt vagy szárított gyömbér
  • 2 lap zselatin
  • 2 evőkanál cukor (kókuszvirág cukrot használtam)

Ganache-hoz a tetejére:

  • 150 ml tejszín
  • 150 g étcsokoládé (ízlés szerint lehet tejcsokoládé vagy vegyesen)

meggyes-torta-cosmopolitan-3

Így készítheted el:

Készítsd el a piskótát a szokott módon (A tojás sárgáját keverd ki a cukor egyharmadával, majd a maradék cukorral keverd kemény ki a fehérjét. A sárgáját lazítsd fel egy kis fehérje habbal és fokozatosan keverd bele a habot és a lisztet, melyet csak óvatosan forgass össze. 175 C fokon süsd készre. Válassz egy magasabb kerek formát, vagy süsd ki két részletben, hogy jó magas legyen a torta)

A krémhez a tejszínt verd kemény habbá (érdemes közepes fokozaton inkább hosszabb ideig verni, hogy tartósabb legyen a hab).

Olvaszd fel a csokoládét és keverd simára, hogy kicsit lehűljön, majd csorgasd bele a felvert tejszínhabba és egy szilikon lapáttal óvatosan forgasd össze, hogy szépen egynemű legyen.

Készítsd el a torta tetejére a ganache-t. Melegítsd fel a tejszínt, majd vedd le a tűzről és tedd bele a csokoládét. Hagyd pár percig, majd egy kanál segítségével óvatosan keverd el, hogy sima legyen. (ne kevergesd sokat, hogy ne legyen benne sok levegő buborék, mert akkor nem lesz szép sima a torta tetején)

meggyes-torta-cosmopolitan-2

A meggy réteget úgy készíted el, hogy felteszed egy kis lábosba a meggyet és hozzá teszed a cukrot, citrom reszelt héját, a levét és a gyömbért. Forrald össze és botmixerrel egy két mozdulattal a felét pépesítsd. Maradjon azért félig ép meggyek is. A zselatin lapot hideg vízben áztasd, meg 2-3 percet majd nyomkodd ki és add a meleg meggyszószhoz. Tedd félre hűlni.

Végezetül állítsd össze a tortát. A piskóta lapokat kend meg a meggy szósszal majd tegyél rá krémet (úgy oszd szét a krémet, hogy minden rétegre jusson és még a külsejére és a díszítésre is). jöhet a következő piskóta lap és minden ismétlődik, míg az utolsó piskóta lappal lezárod. Kend meg a külsejét is szépen és tedd a hűtőbe 20 percre.

Vedd ki a hűtőből és csorgasd rá a tetejére a még nem teljesen kihűlt ganache-t, majd nyomócső segítségével díszítsd. Én még szórtam a tetejére szárított gyümölcs darabokat is.

Extra tipp:

  • A meggy helyett készítheted bármilyen gyümölccsel
  • A tetejére a díszítést én a ganache krémmel készítettem, de úgy, hogy jól lehűtöttem, szinte szilárdra és azt magas fokozaton felvertem egy robotgéppel. Így egy sűrű selymes krémet kaptam.