Blogleírás
Cosmo Süti Blog – a Cosmopolitan.hu hivatalos blogja Ludmillától, a Pop Cake Sziget alapítójától. „Hobbi cukrász vagy süti imádó? Szerintem a kettő ugyanaz, mert az imádat adja a lelkesedést, és a kettő teszi a mestert. Gyerekkoromban még nem igazán voltam sütiszakértő, mert felfaltam mindent, ami elém került. Az elmúlt években viszont sokat finomodott a sütikkel való kapcsolatom, és nem csak az ízekre, de a díszítésre is sok energiát fordítok.”
Áfonyás-almás morzsatorta
Forrás: Sütiblog | 2013 június 7.
Szerintem minden családban van egy morzsatorta recept, amit még a nagyszülőktől vagy dédszülőktől örököltünk. Nálunk több ilyen is van. Van, amelyikben csak alma szerepel, de van olyan, amiben csak piros gyümölcs.
Az alapja szerintem mindegyiknek ugyanaz. Egy a fontos, hogy a morzsába feltétlen tegyél pirított magvakat. Neked ma egy olyan receptet hoztam, ami a mandula, áfonya és alma harmóniáját emeli ki. Rájöttem, hogy az alma nekem akkor igazán finom, ha valami pikáns ízzel kombinálod. Remélem, hogy tetszik a recept, és hétvégén elkészíted magadnak és a családnak.
Áfonyás almás morzsatorta
Hozzávalók:
18 dkg vaj vagy margarin
15 dkg nádcukor
3 db tojás (szobahőmérsékletű)
20 dkg liszt
1/2 tasak sütőpor
1,5 dl tejföl
2-3 db közepes alma
15 dkg áfonya
A morzsához:
5 dkg vaj vagy margarin
5 dkg nádcukor
1 teáskanál fahéj
8 dkg liszt
10 dkg durvára vágott mandula vagy mandulaforgács
1. Hámozd meg az almákat és vágd kis kockákra. Vegyél elő egy lábost és egy evőkanál vajat és a nádcukrot olvaszd meg benne, majd párold 8-10 percig az almát.
2. Kapcsold be a sütőt 180 fokra (légkeverésesnél 165 fokra), hogy előmelegedjen. Készíts ki egy kerek (kb 20 cm-es) vagy szögletes sütőformát, melyet érdemes kivajazni és sütőpapírral kibélelni (vágj akkora papírt, ami pont belefér)
3. Most készítsd el a morzsát a torta tetejére, mert hamarosan szükség lesz rá. Vegyél elő egy kis teflon edényt és pirítsd meg a mandulát pár perc alatt. Add hozzá a vajat, és olvaszd meg. Vedd le a tűzről és keverd hozzá a lisztet, fahéjat, maradék nádcukrot. Keverd össze az egészet morzsás állagúvá.
4. A tésztamassza következik: A cukrot a puha vajjal keverd habosra és add hozzá a tojásokat egyesével, majd keverd bele a sütőporos lisztet és a tejfölt.
5. A tészta felét simítsd a formába és szórd meg a morzsa felével. A következő réteg az alma legyen, utána a tészta másik fele, végül az áfonya és a tetejére a maradék morzsát szórd.
6. Az előmelegített sütőben 40-45 percig kell sütnöd.
A tálalást langyosan vagy hidegen javaslom, mert melegen nem élvezhetőek annyira az ízek. A szeletelt sütemények tetejére javaslom, hogy tegyél vaníliás habot vagy vaníliás krémet.