Blogleírás
Cosmo Süti Blog – a Cosmopolitan.hu hivatalos blogja Ludmillától, a Pop Cake Sziget alapítójától. „Hobbi cukrász vagy süti imádó? Szerintem a kettő ugyanaz, mert az imádat adja a lelkesedést, és a kettő teszi a mestert. Gyerekkoromban még nem igazán voltam sütiszakértő, mert felfaltam mindent, ami elém került. Az elmúlt években viszont sokat finomodott a sütikkel való kapcsolatom, és nem csak az ízekre, de a díszítésre is sok energiát fordítok.”
Így készíts meggyes csokibombát!
Forrás: Sütiblog | 2016 május 20.
A hétvége termése ez a csupa csoki torta, amit megbolondítottam egy kis meggyel is. Rendelésre készült a pasimnak (aki időközben már a férjem, de én valahogy megszoktam, hogy barátomnak vagy pasimnak szólítom), mert születésnapja volt és ez a kedvenc tortája. Szeretem jó magasra készíteni a tortákat mostanában és úgy értékeltem, hogy nagyon jól sikerült most is. A vendégsereg szinte az egészet felfalta, ebből arra következtetek, nem csak nekem ízlett annyira.
Hozzávallók: 22 cm-es tortához
Krém:
Meggy töltelék: (rakhatsz bele lekvárt is)
Ganache-hoz a tetejére:
Így készítheted el:
Készítsd el a piskótát a szokott módon (A tojás sárgáját keverd ki a cukor egyharmadával, majd a maradék cukorral keverd kemény ki a fehérjét. A sárgáját lazítsd fel egy kis fehérje habbal és fokozatosan keverd bele a habot és a lisztet, melyet csak óvatosan forgass össze. 175 C fokon süsd készre. Válassz egy magasabb kerek formát, vagy süsd ki két részletben, hogy jó magas legyen a torta)
A krémhez a tejszínt verd kemény habbá (érdemes közepes fokozaton inkább hosszabb ideig verni, hogy tartósabb legyen a hab).
Olvaszd fel a csokoládét és keverd simára, hogy kicsit lehűljön, majd csorgasd bele a felvert tejszínhabba és egy szilikon lapáttal óvatosan forgasd össze, hogy szépen egynemű legyen.
Készítsd el a torta tetejére a ganache-t. Melegítsd fel a tejszínt, majd vedd le a tűzről és tedd bele a csokoládét. Hagyd pár percig, majd egy kanál segítségével óvatosan keverd el, hogy sima legyen. (ne kevergesd sokat, hogy ne legyen benne sok levegő buborék, mert akkor nem lesz szép sima a torta tetején)
A meggy réteget úgy készíted el, hogy felteszed egy kis lábosba a meggyet és hozzá teszed a cukrot, citrom reszelt héját, a levét és a gyömbért. Forrald össze és botmixerrel egy két mozdulattal a felét pépesítsd. Maradjon azért félig ép meggyek is. A zselatin lapot hideg vízben áztasd, meg 2-3 percet majd nyomkodd ki és add a meleg meggyszószhoz. Tedd félre hűlni.
Végezetül állítsd össze a tortát. A piskóta lapokat kend meg a meggy szósszal majd tegyél rá krémet (úgy oszd szét a krémet, hogy minden rétegre jusson és még a külsejére és a díszítésre is). jöhet a következő piskóta lap és minden ismétlődik, míg az utolsó piskóta lappal lezárod. Kend meg a külsejét is szépen és tedd a hűtőbe 20 percre.
Vedd ki a hűtőből és csorgasd rá a tetejére a még nem teljesen kihűlt ganache-t, majd nyomócső segítségével díszítsd. Én még szórtam a tetejére szárított gyümölcs darabokat is.
Extra tipp: